Home / Άλλα Σπόρ / Μπαχ, Χίκεϊ και Ρογκ στις βραβεύσεις αθλητών από την ΕΟΕ

Μπαχ, Χίκεϊ και Ρογκ στις βραβεύσεις αθλητών από την ΕΟΕ

Aθήνα
Σε μια λαμπρή γιορτή παρουσία του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και άλλων υψηλών προσκεκλημένων, η ΕΟΕ πραγματοποίησε στα γραφεία της στο Χαλάνδρι την ετήσια γιορτή βραβεύσεων αθλητών με διακρίσεις το 2015, φορείς, προσωπικοτήτων και χορηγών για την προσφορά τους στον αθλητισμό και στο Ολυμπιακό κίνημα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο της ΕΟΕ, εκτός του κ Μπαχ, ο Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών Πάτρικ Χίκεϊ και ο Επίτιμος Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου, καθώς επίσης και η αθλητική ηγεσία με τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή και τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό.

Βραβεύτηκαν οι αθλητές με τους προπονητές τους, οι οποίοι κατέκτησαν, το 2015, μετάλλια στα Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών, στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες «Μπακού 2015», στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας «Τιφλίδα 2015» καθώς και οι αθλητές που έχουν προκριθεί μέχρι σήμερα στους Ο.Α. «Ρίο 2016».

Τιμήθηκαν επίσης οι χορηγοί της Ε.Ο.Ε., το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλόπουλου και το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου μαζί με τους υποστηρικτές της ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας, Όμιλος Ευρωκλινική, Ευρωπαϊκή Πίστη και Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών.

Διάκριση απονεμήθηκε τέλος στον Λάμπη Νικολάου που αποχώρησε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, για την πολυετή και ανεκτίμητη προσφορά του στο Ολυμπιακό και αθλητικό κίνημα.

O Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο θα επισκεφτούν αύριο Πέμπτη τον καταυλισμό προσφύγων στον Ελαιώνα και την Παρασκευή το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Κατά την διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης, ο κ. Μπαχ έδωσε συμβολικά στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ένα κάδρο με την επίσημη αναγνώριση της Ε.Ο.Ε. από τη Δ.Ο.Ε , 121 χρόνια μετά την ίδρυση της το 1895, αλλά και ένα ξεχωριστό δώρο. Πρόκειται για το νέο βραβείο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής , το οποίο μάλιστα δόθηκε για πρώτη φορά σε Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή και έχει τίτλο «Sky Is The Limit», με τον Πρόεδρο της Δ.Ο.Ε. να λέει: «Ελπίζω και εύχομαι ο ουρανός να είναι το όριο και για την ελληνική ομάδα στο Ρίο, αγαπητέ Πρόεδρε και φίλε Σπύρο Καπράλο».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αφού επισήμανε τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπισε ο ελληνικός αθλητισμός μέσα στο 2015 λόγω της κρίσης, ανέλυσε το έργο της ΕΟΕ και παρουσιάστηκε αισιόδοξος ενόψει της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο:

«Οι Έλληνες αθλητές μας έκαναν και πάλι υπερήφανους το 2015 κατακτώντας 82 μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια, να είμαστε στο πλευρό των αθλητών μας και να τους βοηθάμε όπως μπορούμε.

Κινητοποιήσαμε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, που κατάλαβε τα πραγματικά προβλήματα των αθλητών και στάθηκε στο πλευρό τους. Ετσι καταφέραμε να συνεχίσουν τον αθλητισμό πολλοί από τους πρωταθλητές μας, που βρίσκονταν ένα βήμα πριν τον εγκαταλείψουν. Γνωρίζουμε όλοι πόσο χρόνο χρειάζεται για να φτιάξεις καινούργιους πρωταθλητές…

Στο δύσκολο αυτό αγώνα για τη στήριξη των αθλητών μας, δεν ήμασταν μόνοι. Είχαμε την απόλυτη συμπαράσταση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Η ΔΟΕ, πέρα από την οικονομική στήριξη της ΔΟΑ, που με μεγάλη επιτυχία συνέχισε και το 2015 το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο της, συνέβαλε και συμβάλλει με κονδύλια στην προετοιμασία των αθλητών μας, καταβάλλοντας ταυτόχρονα και σημαντικά ποσά σε υποτροφίες.

Όλες αυτές οι προσπάθειες, λοιπόν, απέδωσαν καρπούς και έχουμε φτάσει σήμερα στις 52 προκρίσεις για το Ρίο, ενώ είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν και άλλοι αθλητές, μέσα στη χρονιά, που θα εξασφαλίσουν το πολυπόθητο εισιτήριο της συμμετοχής στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Η χώρα μας έχει λάβει μέρος σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896 και μετά. Πιστεύω ότι στο Ρίο οι αθλητές μας θα μας χαρίσουν επιτυχίες και ότι μπορούν να διπλασιάσουν τη συγκομιδή των δύο μεταλλίων που η Ελλάδα κατέκτησε στο Λονδίνο».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής επισήμανε: «Αποτελεί για μένα μεγάλη ευχαρίστηση να είμαι απόψε μαζί σας αλλά και μεταξύ τόσων επιτυχημένων αθλητών. Είναι μία σπουδαία στιγμή για τον ελληνικό αθλητισμό, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά και για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Θέλω να συγχαρώ και να πω καλή τύχη στους περισσότερους από 50 αθλητές που έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση για το Ρίο αλλά και σε αυτούς που θα προκριθούν το επόμενο διάστημα. Θέλω όλοι να προσβλέπετε στις ξεχωριστές στιγμές που θα ζήσετε στους Αγώνες του Ρίο.

Σε κάθε Ολυμπιακούς Αγώνες η ελληνική ομάδα έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο, καθώς μπαίνει πρώτη στο στάδιο ανάμεσα στις 206 χώρες. Αυτό συμβαίνει επειδή η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή με τον τρόπο αυτό, λέει ευχαριστώ στην Ελλάδα και στους Έλληνες για το σπουδαίο αυτό γεγονός που ανακαλύψατε και δεχθήκατε να το μοιραστείτε με όλο τον κόσμο. Όταν λοιπόν δείτε την Ελλάδα να μπαίνει πρώτη, να ξέρετε ότι είναι μια χειρονομία ευγνωμοσύνης προς τη σπουδαία χώρα σας, για την παράδοση αυτή που κληροδοτήσατε σε όλο τον κόσμο.

Αυτή τη χειρονομία ευγνωμοσύνης επαναλαμβάνει και η αποστολή της Δ.Ο.Ε που βρίσκεται απόψε εδώ και είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε ένα τέτοιο ξεχωριστό γεγονός μαζί με τον Επίτιμο Πρόεδρο Ζακ Ρογκ που είναι τόσο κοντά στους Έλληνες και στο Ολυμπιακό κίνημα στη χώρα σας, αλλά και μαζί με τον Πρόεδρο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών Πάτρικ Χίκεϊ. Με τον τρόπο αυτό το Ολυμπιακό κίνημα δείχνει την ευγνωμοσύνη και την αλληλεγγύη στην Ελλάδα, στους Έλληνες και στους αθλητές σας. Είμαι σίγουρος ότι θα ζήσουμε ακόμα πιο σπουδαίες Ολυμπιακές στιγμές στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, μετά από κάποιους μήνες, στην Αρχαία Ολυμπία».

O υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής αφού αποκάλυψε ότι η Ελληνική Βουλή, σε λίγες ημέρες, μετά από πολύμηνες προσπάθειες της Κυβέρνησης, θα επικυρώσει με νέο νόμο τον πλήρη εναρμονισμό της νομοθεσίας της χώρας μας με τον διεθνή κώδικα της WADA στον παγκόσμιο πόλεμο κατά του ντόπινγκ, τόνισε προς τον Πρόεδρο της ΔΟΕ: «Η Ελληνική Πολιτεία θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια σας για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση του ολυμπιακού κινήματος, με το βλέμμα στο μέλλον του μεγαλύτερου παγκόσμιου κοινωνικού φαινομένου, του Ολυμπισμού.

Και με εφαλτήριο τον ιστορικό της ρόλο και την παρακαταθήκη της στον Ολυμπισμό, θα δηλώνει παρούσα σε όλα τα επίπεδα και διεθνή fora, θα συμμετέχει δημιουργικά και θα εκφράζει τις απόψεις, τους προβληματισμούς, τις επιδιώξεις της.

Σε αυτό το πεδίο επιδιώκουμε να συνεργαστούμε στενά, τονίζω τη λέξη «συνεργαστούμε», με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και σας προσωπικά. Η προσπάθεια έχει μόλις ξεκινήσει και ο δρόμος είναι μακρύς. Αλλά έχουμε πάρει την απόφαση να προχωρήσουμε και να είστε σίγουροι ότι θα φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας. Αν μη τι άλλο, είναι καθήκον μας απέναντι στην ελληνική κοινωνία, την ελληνική νεολαία, τις επόμενες γενιές, αλλά και την πολιτιστική και αθλητική κληρονομιά μας

Θέλω να ευχηθώ σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά, και στους αθλητές μας υγεία, δύναμη και κάθε επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ώστε, μαζί με την προσωπική διάκριση και καταξίωση, να προσφέρουν περηφάνια και ψυχική ανάταση στους Έλληνες πολίτες».

Αναλυτικά οι βραβεύσεις των αθλητών:

Οι αθλητές που βραβεύτηκαν ήταν ο Λευτέρης Πετρούνιας (γυμναστική), η Κατερίνα Νικολαΐδου με τη Σοφία Ασουμανάκη (κωπηλασία), η Κέλυ Αραούζου (κολύμβηση), ο Σπύρος Γιαννιώτης (κολύμβηση) , η Νικόλ Κυριακοπούλου, η Ανδριάννα Ασπρογέρακα (τεκβοντο) και η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών, για τα μετάλλια που κατέκτησαν σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Για τα μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα τιμήθηκαν η τετράκωπος της κωπηλασίας με τους Τσίλη, Αγγελόπουλο, Τζιάλλα και Χρήστου, ο Ευθύμης Μίττας (σκοποβολή), ο Αντώνης Μάστορας (στίβος), η Κατερίνα Στεφανίδη (στίβος), ο Βλάσης Μάρας (γυμναστική), ο Παναγιώτης Μάντης με τον Παύλο Καγιαλή (ιστιοπλοϊα) και ο Ανδρέας Βαζαίος (κολύμβηση)

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις των αθλητών και αθλητριών που διακρίθηκαν στους 1ους Ευρωπαϊκούς αγώνες του Μπακού και ήταν οι Δημήτρης Δημητρίου (κολύμβηση), Μιχαήλ – Γιώργος Τζάνος (καράτε), Αννα Κορακάκη (σκοποβολή), Κώστας Μαλγαρινός (σκοποβολή), Ηλίας Ηλιάδης (τζούντο), Ηλέκτρα – Βαρβάρα Λεμπλ (κολύμβηση) και οι Εθνικές ομάδες εφήβων και νεανίδων στο πόλο!

Τέλος βραβείο παρέλαβαν για τα μετάλλια στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας που φιλοξενήθηκε στη Τιφλίδα, ο Αντώνης Μέρλος (στίβος) και ο Βασίλης Μπαλαμπανασβίλι (τζούντο).

Ακολούθησε η βράβευση όσων έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και από τον στίβο είναι οι: Κώστας Φιλιππίδης, Κατερίνα Στεφανίδη, Νικόλ Κυριακοπούλου, Λυκούργος Τσάκωνας, Μαρία Μπελιμπασάκη, Αντώνης Μάστορας, Κώστας Μπανιώτης, Κώστας Δουβαλίδης, Αλέξανδρος Παπαμιχάηλ, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Δέσποινα Ζαπουνίδου, Χρυσούλα Αναγωνστοπούλου, Σοφία Ρήγα, Ράνια Ρεμπούλη, Χριστόφορος Μερούσης. Από την κολύμβηση οι: Κριστιάν Γκολομέεφ, Στέφανος Δημητριάδης, Οδυσσέας Μελαδίνης, Ανδρέας Βαζαίος, Παναγιώτης Σαμιλίδης, Νόρα Δράκου, Σπύρος Γιαννιώτης, Κέλυ Αραούζου, η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών, από την ιστιοπλοΐα οι: Βύρωνας Κοκκαλάνης, Τζέλη Σκαρλάτου, Παύλος Καγιαλής, Παναγιώτης Μάντης και Γιάννης Μιτάκης.

Από τη σκοποβολή , η Άννα Κορακάκη και ο Ευθύμης Μίττας, από την κωπηλασία οι: Κατερίνα Νικολαΐδου, Σοφία Ασουμανάκη, Γιάννης Χρήστου, Γιώργος Τζιάλας, Διονύσης Αγγελόπουλος, Γιάννης Τσίλης, από την γυμναστική ο Λευτέρης Πετρούνιας και η Βαρβάρα Φίλιου και ο ποδηλάτης Γιάννης Ταμουρίδης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*