Home / Στίβος / Η Έκθεση Επιτροπής της WADA δείχνει ως υπεύθυνο τον Ντιάκ

Η Έκθεση Επιτροπής της WADA δείχνει ως υπεύθυνο τον Ντιάκ

Aθήνα
Στα βασικά σημεία από το δεύτερο μέρος της έκθεσης που έδωσε στη δημοσιότητα η ανεξάρτητη επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-Ντόπινγκ (WADA), οι κατηγορίες είναι βαρύτατες για τον Σενεγαλέζο πρώην ισχυρό άνδρα της IAAF, Λαμίν Ντιάκ, εναντίον του οποίου έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις για διαφθορά από τη γαλλική δικαιοσύνη.

Οι κατηγορίες συνοπτικά, όπως αναφέρονται στην έκθεση της επιτροπής:

Ο Λαμίν Ντιάκ, πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), ήταν «υπεύθυνος για την κατάσταση, αφού επέτρεψε τη συνωμοσία και τη διαφθορά που έλαβε χώρα στην IAAF».

Ο Ντιάκ φέρεται να είχε δημιουργήσει ένα στενό εσωτερικό κύκλωμα που λειτουργούσε ως «άτυπη παράνομη δομή διοίκησης» έξω από την IAAF.

Κατά του Ντιάκ ασκήθηκαν κυρώσεις και φαίνεται να είχε προσωπική γνώση της απάτης και του εκβιασμού των αθλητών που πραγματοποιούνται από τις ενέργειες της παράνομης διοίκησης που ο ίδιος είχε συστήσει.

Η IAAF είχε ανεπαρκή διαδικασία επίβλεψης για την πρόληψη της διαφθοράς που σημειώθηκαν, ενώ απουσίαζαν οι έλεγχοι και οι ισορροπίες στη χρηστή διοίκηση.

Φάνηκε πως δεν υπήρχαν κανόνες στη διοίκηση της IAAF και τις πολιτικές σχετικά με την απασχόληση των οικογενειακών μελών των ανώτερων στελεχών της IAAF

Ήταν «εντελώς ακατάλληλη» η διοίκηση η οποία επέτρεπε τον έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων ντόπινγκ από τη Ρωσία να τον διαχειρίζεται ο προσωπικός νομικός σύμβουλος του προέδρου της IAAF.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι δεν θα ήταν νομικά δυνατό να πετύχει την διαδικασία επιβολής κυρώσεων εναντίον οποιουδήποτε αθλητή, με βάση τις πληροφορίες που περιέχονται στη βάση δεδομένων της IAAF.

Στήριξη στη IAAF στον Σεμπάστιαν Κόε

Στήριξη στον Σεμπάστιαν Κόε πρόσφερε ο Καναδός Ντικ Πάουντ, πρώην πρόεδρος του WADA και επικεφαλής της επιτροπής έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-Ντόπινγκ. Όπως είπε, πιστεύει για τον Κόε, που ανέλαβε πρόεδρος της IAAF από τον περασμένο Αύγουστο, ότι «βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον οργανισμό, ο οποίος συγκλονίζεται από το σκάνδαλο διαφθοράς και το ντόπινγκ».

«Η IAAF έχει μια μεγάλη ευκαιρία. Πρέπει να το εκμεταλλευτούμε αυτό υπό την ηγεσία κάποιου προσώπου ικανού και γνώστη του χώρου. Η IAAF πρέπει να ανακτήσει τη φήμη της. Δεν μπορώ να φανταστώ ποιος θα μπορούσε να το κάνει καλύτερα από τον Λόρδο Κόε», είπε ο Ντικ Πάουντ, τον οποίο τα ΜΜΕ ρώτησαν κατά πόσο ο Κόε θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση του, μετά τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας με το δεύτερο μέρος της έκθεσης της Εξεταστικής Επιτροπής.

«Η Μόσχα αναγνώρισε τις ευθύνες της»

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού Βιτάλι Μούτκο δήλωσε την Πέμπτη, ότι υποστηρίζει όλα τα αποτελέσματα της έρευνας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντι-Ντόπινγκ (WADA), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Tass». Ο Μούτκο δήλωσε πως «η Ρωσία κατανοεί το μερίδιο της ευθύνης της, σε ένα σκάνδαλο ντόπινγκ που συγκλόνισε τον κόσμο του στίβου».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*