Home / Ομάδες / Ετσι… το σηκώνει η Ισπανία, η Τσεχία 2-2 την Κροατία στο 93′

Ετσι… το σηκώνει η Ισπανία, η Τσεχία 2-2 την Κροατία στο 93′

Στον 4ο όμιλο του Euro

Αθήνα
Με εμφατικό τρόπο η Ισπανία νίκησε 3-0 την Τουρκία και προκρίθηκε πανηγυρικά στους «16» του EURO, ενώ η ομάδα του Φατίχ Τερίμ αναζητεί ένα θαύμα για να συνεχίσει. Δύο γκολ για τους Ίβηρες πέτυχε ο Μοράτα (34΄, 48΄), ενώ ενδιάμεσα είχε σκοράρει και ο Νολίτο (37΄).

Αναμφισβήτητα η ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε έκανε την πιο επιβλητική και πειστική εμφάνιση από τις υπόλοιπες του τουρνουά κι αν μη τι άλλο απέδειξε ότι βρίσκεται στη Γαλλία για να υπερασπιστεί με όλες τις δυνάμεις της τον τίτλο που είχε κατακτήσει πριν από τέσσερα χρόνια στην Αυστρία.

Η Ισπανία «χτύπησε» την αντίπαλό της εκεί ακριβώς που «πονούσε», στο κέντρο της άμυνας, όπου ο Μεχμέτ Τοπάλ βρέθηκε σε μία από τις χειρότερες βραδιές της καριέρας του. Ο κεντρικός αμυντικός της Τουρκίας έχασε δύο φορές τον Μοράτα κι ο στράικερ της Γιουβέντους σκόραρε ισάριθμες, ενώ από δικό του… τσαφ, έστω και με κεφαλιά, ο Νολίτο έκανε το 2-0.

Στο ποδόσφαιρο τα πράγματα είναι απλά. Ομάδες του επιπέδου της Ισπανίας «τιμωρούν» και το παραμικρό λάθος της αντίπαλης άμυνας, όπως αυτά που έκαναν οι Τούρκοι μετά το 30΄ και μέσα σε τρία λεπτά οι «φούριας ρόχας» έβαλαν τις βάσεις για τη νίκη-πρόκριση στην επόμενη φάση.

Τα πράγματα, πλέον, για την Τουρκία είναι πάρα πολύ δύσκολα και θέλει οπωσδήποτε νίκη επί της Τσεχίας στο φινάλε των ομίλων και συνδυασμό άλλων αποτελεσμάτων για να ελπίζει ότι θα μπορέσει να προκριθεί ως καλύτερη τρίτη.

Από τη σέντρα του Νολίτο στο 34΄ και την αποτυχία του Τοπάλ να απομακρύνει, ο Μοράτα με άπιαστη γυριστή κεφαλιά «έγραψε» το 1-0 για την Ισπανία. Πριν καλά-καλά ανασυνταχθούν οι Τούρκοι, η ομάδα του Ντελ Μπόσκε «χτύπησε» και πάλι στο 37΄.

Από την λανθασμένη κεφαλιά του Τοπάλ, ο Νολίτο με σουτ ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 2-0 και κάπου εκεί η ομάδα του Φατίχ Τερίμ «παρέδωσε τα όπλα».

Με το… καλημέρα στο δεύτερο ημίχρονο το ματς απόκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα. Κι αυτό διότι στο 48΄ από τη μπαλιά του Ινιέστα στον Σίλβα (ήταν σε αντικανονική θέση που δεν υποδείχθηκε), ο μέσος της Μάντσεστερ Σίτι έδωσε την ευκαιρία στον Μοράτα να πετύχει το 3-0 και όλα είχαν τελειώσει.

Από και κει πέρα δεν ήταν καθόλου δύσκολο για μία ομάδα με την ποιότητα της Ισπανίας να «κατεβάσει ταχύτητα» και να ελέγξει πλήρως το ρυθμό, φτάνοντας άνετα στη νίκη. Ήταν τέτοιος ο εκνευρισμός των οπαδών της Τουρκίας με την εμφάνιση της ομάδας τους, που έφτασαν στο σημείο να αποδοκιμάζουν τους παίκτες της εθνικής τους ομάδας, ιδιαίτερα τον Αρντά Τουράν.

Διαιτητής: Μίλοραντ Μάζιτς (Σερβία)

Κίτρινες: Ράμος – Μπουράκ Γιλμάζ, Τουφάν

ΙΣΠΑΝΙΑ (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Ντε Χέα, Χουαφράν, Πικέ, Σέρχιο Ράμος, Ζόρντι Άλμπα (81΄ Αθπιλικουέτα), Μπουσκέτς, Ινιέστα, Φάμπρεγας (71΄ Κόκε), Σίλβα (64΄ Μπρούνο Σοριάνο), Μοράτα, Νολίτο.

ΤΟΥΡΚΙΑ (Φατίχ Τερίμ): Μπαμπατσάν, Γκιονούλ, Τοπάλ, Μπαλτά, Ερκίν, Οζιακούπ (62΄ Σαχάν), Σελτσούκ Ινάν (70΄ Μάλι), Τουφάν, Τουράν, Μπουράκ Γιλμάζ, Τσαλχάνογλου (46΄ Σαχίν).


Φοβερή ανατροπή της Τσεχίας… αυτοκτόνησε η Κροατία


«Αυτοκτόνησε» η Κροατία κι ενώ προηγήθηκε με 2-0 έως το 76′ της Τσεχίας, τελικά η ομάδα του Πάβελ Βρμπα κατάφερε να ισοφαρίσει και να διατηρήσει «ζωντανές» τις ελπίδες πρόκρισης για τη συνέχεια του EURO 2016.

Ο Ιβάν Πέρισιτς στο 37′ άνοιξε το σκορ, στο 59′ ο Ιβάν Ράκιτιτς αύξησε το δείκτη του σκορ. Οι Τσέχοι δεν το έβαλαν κάτω, μείωσαν στο 76′ με τον Σκόντα και στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων με το πέναλτι του Νέτσιντ διαμορφώθηκε το τελικό 2-2.

Ένα ματς που ήταν «κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της», η ομάδα του Άντε Κάσιτς το έκανε ντέρμπι για δύο λόγους.

Πρώτα πρώτα γιατί μετά το 2-0 οι παίκτες της Κροατίας το… γύρισαν στις διακοπές και κατά δεύτερο, διότι ακόμη και στην κακή του μέρα ο Λούκα Μόντριτς είναι υπεραπαραίτητος στην «χρβάτσκα».

Από την ώρα που ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης αντικαταστάθηκε (62′) για να πάρει… ανάσες η Κροατία έγινε άλλη ομάδα.

Τα εύσημα, πάντως, πρέπει να απονεμηθούν και στην προσπάθεια των Τσέχων και τις σωστές αλλαγές του προπονητή τους, Πάβελ Βρμπα. Από τους τρεις παίκτες που έριξε στο ματς μετά το 67′, οι δύο βρήκαν δίχτυα κι έτσι η ομάδα της ανατολικής Ευρώπης έμεινε «ζωντανή» στο παιχνίδι της πρόκρισης, αρκεί την τελευταία αγωνιστική να επικρατήσει της Τουρκίας.

Όσο για τους Κροάτες, ακόμη και η ισοπαλία δεν τους… χάλασε ιδιαίτερα, μιας και κρατούν την τύχη στα χέρια τους με τους 4 βαθμούς που έχουν μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές.

Με καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας και σαφώς περισσότερες φάσεις από την αντίπαλό της στο πρώτο 45λεπτο, η Κροατία κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο έναντι των Τσέχων. Στο 20′ η κοντινή κεφαλιά του Μάντζουκιτς βρήκε στον πεσμένο Τσεχ στην πρώτη καλή φάση για τους Κροάτες στο ματς.

Ακολούθησε το σουτ του Ράκιτιτς στο 37′ με τον Τσεχ και πάλι να βρίσκεται στη σωστή θέση, ωστόσο, δευτερόλεπτα αργότερα ο πορτιέρε της Άρσεναλ δεν κατάφερε να κάνει απολύτως τίποτα στο αριστερό διαγώνιο σουτ του Ιβάν Πέρισιτς (1-0), με το οποίο έκλεισε το πρώτο 45λεπτο.

Θα περίμενε κανείς ότι οι Τσέχοι θα έμπαιναν πολύ δυνατά στο δεύτερο μέρος για να φτάσουν στην ισοφάριση, ωστόσο, έγινε ακριβώς το αντίθετο. Η Κροατία συνέχισε να έχει τον πλήρη έλεγχο του ματς και στο 59′ βρήκε την ευκαιρία μετά το τραγικό αμυντικό λάθος της άμυνας των Τσέχων να «κλειδώσει» τη νίκη-πρόκριση.

Ο Μπρόζοβιτς έκλεψε τη μπάλα έξω από την περιοχή, έδωσε… μισό γκολ στον Ράκιτιτς και ο μέσος της Μπαρτσελόνα με άψογο τελείωμα πέτυχε το 2-0. Ο Βρμπα μη έχοντας άλλες επιλογές έκανε πιο επιθετική την ομάδα του με διπλή αλλαγή στο 67′ και ο ένας από τους νεοεισελθώντες, ο Μίλαν Σκόντα, με κεφαλιά στο 76′ μείωσε σε 1-2 κι έδωσε ελπίδες στην Τσεχία.

Το ματς διακόπηκε για περίπου 5 λεπτά στο 86′, μετά τη ρίψη φωτοβολίδων στον αγωνιστικό χώρο από την πλευρά όπου κάθονταν οι οπαδοί της Κροατίας. Συνεχίστηκε και στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Κλάτενμπεργκ σφύριξε σωστά πέναλτι σε χέρι του Βίντα, το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Νέτσιντ (2-2).

Διαιτητής: Μαρκ Κλάτενμπεργκ (Αγγλία)

Κίτρινες:
Σίβοκ – Μπάντελ, Μπρόζοβιτς

ΤΣΕΧΙΑ (Πάβελ Βρμπα): Τσεχ, Καντεράμπεκ, Χούμπνικ, Σίβοκ, Λιμπερσκί, Ροζίτσκι, Πλάσιλμ (86΄ Νέσιντ), Κρέιτσι, Σκάλακ (67΄ Σουράλ), Λάφατα (67΄ Σκόντα), Νταρίντα.

ΚΡΟΑΤΙΑ (Άντε Κάσιτς): Σούμπασιτς, Στρίνιτς (90΄+8 Βρσάλικο), Πέρισιτς, Τσόρλουκα, Ράκιτιτς (90΄+6 Σίλντενφελντ), Μόντριτς (62΄ Κόβατσιτς), Σρνα, Μπρόζοβιτς, Μάντζουκιτς, Μπάντελ, Βίντα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*