Home / Ποδόσφαιρο / Europa League / Αποκλεισμός στην παράταση για τον Ολυμπιακό, 1-2 από την Άντερλεχ

Αποκλεισμός στην παράταση για τον Ολυμπιακό, 1-2 από την Άντερλεχ

Αν και τα είχε όλα υπέρ του στην κανονική διάρκεια του αγώνα, που ολοκληρώθηκε με 1-0, ο Ολυμπιακός έμεινε εκτός Europa League από την Άντερλεχτ στην παράταση, με “δήμιο” για τους Πειραιώτες τον Ατσεαμπόνγκ, που σκόραρε δύο φορές και χάρισε τη νίκη με 2-1 στους Βέλγους.

Ανώτερος μόνο στα λόγια ήταν, εν τέλει, ο Ολυμπιακός. Και για μια ακόμη φορά η μετάβαση από το Champions στο Europa League μετατρέπεται σε μια οδυνηρή εμπειρία. Οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν στην παράταση, από μια ομάδα γεμάτη ενέργεια και δυναμισμό, που άντεξε στο Καραϊσκάκη, και με σκορερ (εις διπλούν) τον Ατσεαμπόνγκ, πήρε την πρόκριση…

Δείτε όλες τις σημαντικές φάσεις της αναμέτρησης

Ναι, το τελικό 1-2 θα μπορούσε να είναι 2-0 στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, όταν ο Πουλίδο από πλεονεκτική θέση απέτυχε να «ζευγαρώσει» τα γκολ του Ολυμπιακού, που είχε προηγηθεί με το πέναλτι του Φορτούνη. Ναι, έχασε ευκαιρίες και στο πρώτο ημίχρονο, με τον τερματοφύλακα Προτό να δίνει ρεσιτάλ. Ναι ήταν άτυχος γιατί σε ένα ακόμη παιχνίδι έχασε παίκτη από τα άκρα (Ντουρμάζ) κάνοντας αναγκαστική αλλαγή.

Η πρόκριση, ωστόσο, της Άντερλεχτ ήταν δίκαιη 100%. Νίκησαν δυο φορές τον αντίπαλό τους, εκμεταλλεύτηκαν όλες τις αδυναμίες του και σε γενικές γραμμές ήταν αυτοί η καλύτερη ομάδα. Πώς να το κάνουμε; Στο ποδόσφαιρο μετράει η ουσία. Και εκεί οι Βέλγοι κυριάρχησαν κατά κράτος. Τόσο στο γήπεδό τους, όσο και στο Καραϊσκάκη.

Ο Χάσι επέλεξε να χτυπήσει με τον Ατσεαμπόνγκ και δικαιώθηκε πλήρως. Ο Γκανέζος κυνηγός ήταν από την αρχή αυτός που έπαιρνε διαρκώς την τελική πάσα. Στην αρχή … ελάχιστες, αλλά όσο περνούσε ο χρόνος, πολύ περισσότερες. Η δεύτερη αλήθεια του επαναληπτικού ήταν ότι από το 60 και μετά, οι γηπεδούχοι έμεναν από βενζίνη, ενώ η Άντερλεχτ ανέβαζε στροφές. Τόσες, όσες ήθελε για να φτάσει στο 2-1 και να πάρει την πρόκριση

Η ταυτότητα του αγώνα

Ολυμπιακός: Ρομπέρτο, Ελαμεπνταλεουί, Μαζουακού, Ντα Κόστα, Μποτία, Μιλιβόγεβιτς, Καμπιάσο (67΄Ζντιέλαρ), Φορτούνης, Ντουρμάζ (50’ Τσόρι), Πουλίδο (83’ Πουλίδο), Ιντέγε

Άντερλεχτ: Προτό, Ναχάρ, Ντέσχαχτ, Εμποτζί, Μπούτνερ (91’ Νότινγκ), Ντεντόνκερ (97’ Ντεφούρ) , Μπατζί, Τζούριτσιτς (82΄Σουάρες) , Πρατ, Ατσεαμπόνγκ, Οκάκα.

Διαιτητής: Χάντερ Βοηθοί: Στόρεϊ –Εκιν, Βοηθοί περιοχών: Κρανγκ, Σμάιθ, Τέταρτος: Μπελ (όλοι από τη Β.Ιρλανδία)

Κάρτες: Κάρα, Μποτία, Ναχάρ, Ντομίνγκεζ, Αστεαμπόνγκ, Μπατζί

Γκολ: Φορτούνης (28’)- Ατσεαμπόνγκ (107’, 110’)

Η εικόνα του αγώνα

Ο Σίλβα ήθελε από την αρχή ένα πιο επιθετικό σχήμα, σε σχέση με το πρώτο ματς. Δεν άλλαξε σχηματισμό, αλλά πρόσωπα. Ο Καμπιάσο πήρε στη μεσαία γραμμή τη θέση του Ζντιέλαρ, για να κουβαλήσει περισσότερο την μπάλα (και να πατήσει περιοχή) ενώ ο Πουλίδο πήγε στο δεξί άκρο, παίρνοντας τη θέση του Σεμπά.

Ήξερε ότι το ματς ήθελε υπομονή, γιατί η Άντερλεχτ δεν είχε έρθει να κάνει τουρισμό στον Πειραιά. Οι Βέλγοι, άλλωστε, ήταν αυτοί που απείλησαν πρώτοι, όταν ο Ατσεαμπόνγκ έφυγε μόνος του, αλλά ο Χάντερ σφύριξε χέρι που δεν φάνηκε στο ριπλέι.

Το Καραϊσκάκη πάγωσε προς στιγμήν, αλλά αμέσως μετά … εξερράγη. Σε ένα λεπτό, ο Ολυμπιακός έχασε όχι μία αλλά τρεις (κλασικές) ευκαιρίες. Ο Προτό σταμάτησε τρεις φορές σχεδόν σίγουρα γκολ. Πρώτα τον Ιντέγε που είχε βρει μέσα στην περιοχή ο Μιλοβόγεβιτς με κάθετη πάσα, μετά τον Φορτούνη από απόσταση αναπνοής στην συρτή πάσα του Ντουρμάζ και κυρίως στη βολίδα του Τζίμυ που ακολούθησε! Η τρίτη απόκρουση ήταν η πιο δύσκολη, η μεγαλύτερη ευκαιρία ίσως αυτή του Ιντέγε, που είχε όλο το τέρμα μπροστά του για να πλασάρει και ο τερματοφύλακας της Άντερλεχτ δεν είχε προλάβει να του κλείσει ολότελα το οπτικό πεδίο…

Ένα γκολ που θα μπορούσε να είχε βάλει ο Ολυμπιακός, δεν ήρθε. Η Άντερλεχτ την είχε … γλιτώσει, χάρη στην εξαιρετική τριπλή αντίδραση του γκολκίπερ. Ο Ολυμπιακός είχε ξεκινήσει με ορμή. Με καλές εμπνεύσεις και για να δημιουργήσει κινδύνους, αν και από την δεξιά πλευρά, υπήρχε ένα κενό, που με τον Οτσεαμπόνγκ ήθελε να την εκμεταλλευτεί. Ο Πουλίδο πήγαινε συχνά να βοηθήσει τον Ιντέγε και δεν κάλυπτε τον Ομάρ…

Οι γηπεδούχοι, πάντως, προσπάθησαν και στο 16, σε στημένη φάση, όταν ο Καμπιάσο δεν έκανε όπως θα ήθελε την προβολή στο κόρνερ της ομάδας του, ενώ δυο λεπτά αργότερα ο Ντουρμάζ έπεφτε μέσα στην περιοχή χωρίς να υπάρχει κάτι το επιλήψιμο…

Πέναλτι που δεν υπήρχε…

Μεταξύ μας και στο 28’ κάτι επιλήψιμο δεν … υπήρχε στην παρέμβαση του Κάρα που προσπάθησε να αποκρούσει την μπάλα στην πάσα του Πουλίδο, μέσα στην περιοχή. Η μπάλα φάνηκε να χτυπάει πρώτα στο σώμα και μετά στο πρόσωπο του αμυντικού των Βέλγων. Ο Χάντερ έδειξε πέναλτι και ο Φορτούνης δεν είχε πρόβλημα να κάνει το 1-0. Το γκολ που ήθελε και ζήτησε επίμονα ο Ολυμπιακός είχε μπει. Για την Άντερλεχτ, πάντως, δεν άλλαζαν πολλά πράγματα. Ήξερε ότι ένα γκολ της έφτανε. Ο Ολυμπιακός παρέμενε ήρεμος και προσηλωμένος στο πλάνο του. Η αλήθεια είναι ότι με εξαίρεση την φάση στο 6’ και εκτός από κάποιες στημένες φάσεις, η Άντερλεχτ δεν είχε πατήσει στην περιοχή του Ρομπέρτο. Μια δύσκολη στιγμή (αν μπορεί κανείς να τη πει έτσι) ήρθε στο 44 με την κεφαλιά του Κάρα, που πήγε πάνω στον Ντα Κόστα.

Αναποδιά και τεράστια ευκαιρία για Πουλίδο

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με «αναποδιά». Ο Ντουρμάζ τραυματίστηκε σε μια ανύποπτη φάση και στο 50’ , έπαιρνε τη θέση του ο Τσόρι. Ο Αργεντίνος πήγαινε στη γνωστή του θέση πίσω από τον επιθετικό, με τον Φορτούνη να πηγαίνει στα αριστερά.

Το πρώτο σουτ της Άντερλεχτ ήρθε αμέσως μετά, με τον Ατσεαμπόνγκ, που μπλόκαρε εύκολα ο Ρομπέρτο. Κι αμέσως μετά ήρθε η τεράστια ευκαιρία του Πουλίδο. Στον μαγικό αργεντίνικο συνδυασμό, Καμπιάσο, Πουλίδο και Τσόρι, κατέληξε με τον Ντομίνγκες να στρώνει στον Μεξικανό. Καλό το πλασέ, αλλά … έξω από το δοκάρι του Προτό.

Το 2-0 έμοιαζε να ερχόταν, αλλά δεν ήρθε. Και στο 57’ από το λάθος του Τσόρι πρόλαβε την τελευταία στιγμή να κάνει φάουλ ενώ ο Τζούριιτς έφευγε κατά μέτωπο προς το τέρμα του Ρομπέρτο. Δίπλα του ήταν ο Ντα Κόστα και ο ρέφερι θεώρησε ότι δεν θα ήταν μόνος του για το γκολ. Εξ ου και η κίτρινη κάρτα. Το φάουλ του Μπούτνερ, απέκρουσε εύκολα o Ρομπέρτο.

Φορτούνης και… οξυγόνο από Ρομπέρτο-δοκάρι…

Ο Ολυμπιακός άγγιξε ξανά το 2-0 στο 59’. Ο Φορτούνης δεν έκανε απευθείας το σουτ από τη σέντρα του Μιλιβόγεβιτς και ο Ναχάρ του τσίμπησε την μπάλα, την τελευταία στιγμή. Η συμπλήρωση μιας ώρας έκανε το ματς ροντέο. Ο Καμπιάσο κουράστηκε, το ίδιο και ο Μιλιβόγεβιτς, την ώρα που η Άντερλεχτ ανέβαζε τις γραμμές της και κέρδιζε μέτρα. Ο Ρομπέρτο μίλησε δυο φορές στο 63 όταν απέκρουσε δυο επικίνδυνα σουτ από Ατσεαμπόνγκ και Τζούρισιτς.

Η προειδοποίηση ήταν εμφανής. Και ένα λεπτό αργότερα το δοκάρι έσωζε τον Ολυμπιακό στο σουτ του Ναχάρ! Ο Σίλβα έβλεπε τι γινόταν, έριξε τον Ζντιέλαρ για να έχει η ομάδα του τρεξίματα στο κέντρο. Η Άντερλεχτ ανέβαινε κι άλλο, με τους Πειραιώτες να περιμένουν πίσω από την μπάλα. Η αλήθεια είναι ότι ο Πορτογάλος έβλεπε να έρχονται τα πάνω-κάτω, αφού δεν είχε κανένα κλασικό ακραίο, για να καλύπτουν τους μπακ με τις επιστροφές τους.

Έψαχνε και ο Ολυμπιακός την αντεπίθεση, ωστόσο. Την βρήκε στο 70’ με τον Τσόρι να κλέβει την μπάλα, να πασάρει προς τον Ιντέγε που είχε κάνει όμως ένα βήμα μπροστά. Ο Πουλίδο που έγινε κάτοχος της μπάλας, αλλά δεν είχε δυνάμεις να απειλήσει από το σπριντ που είχε κάνει. Στο 78’ ο Τσόρι δοκίμασε από μακριά. Γεμάτο σουτ, αλλά και ωραία απόκρουση από τον τρομερό Προτό.

Μπαίνοντας στο τελευταίο δεκάλεπτο, οι δυο προπονητές έκαναν τις κινήσεις τους. Ο Χάσι έριχνε δεύτερο κυνηγό (Σουάρες) και ο Σίλβα έβγαζε τον Πουλίδο, ρίχνοντας τον Σεμπά που είχε φρέσκα πόδια να καλύπτει τη δεξιά πλευρά και τον Ελαμπντελαουί.

Σωτήρες Ρομπέρτο και Προτό

Το ματς πήγαινε για παράταση, αν και ο Αστεαμπόνγκ στο 89 σε επίθεση με τρεις πάσες, βρέθηκε σε απόσταση βολής από τον Ρομπέρτο! Το 1-1 έμοιαζε πιθανό, αλλά ο Ρομπέρτο έκανε έξοδο ανοίγοντας τα τεράστια χέρια του για να εμποδίσει όσο το δυνατόν περισσότερο το τέρμα του. Η μπάλα βρήκε το χέρι του και έφυγε κόρνερ σε μια καταπληκτική επέμβαση.

Όπως ο Ρομπέρτο, έτσι και ο Προτό. Στις καθυστερήσεις ήταν εκεί που χρειαζόταν. Πρώτα στο σουτ του Σεμπά και μετά σε εκείνο του Φορτούνη. Ο Ολυμπιακός κέρδιζε κόρνερ ακριβώς στο τέλος των καθυστερήσεων, αλλά όπως στο πρώτο ημίχρονο, με τους Βέλγους, έτσι και με τους «ερυθρόλευκους» δεν τους άφησε να το εκτελέσουν…

Ένα πέναλτι και ο Ατσεαμπόνγκ

Ο Χάντερ ήταν ένα μέτρο πίσω από τον αμυντικό της Άντερλεχτ, που κράτησε φανερά τον Μποτία (στο 92) από το χέρι. Δεν έδωσε το πέναλτι, που έγινε. Μεταξύ μας, δεν ήξερε γενικώς τι έδινε ο άνθρωπος, αλλά τέλος πάντων!

Η Άντερλεχτ είχε το προνόμιο δυο αλλαγών (Νόιτινγκ-Ντεφούρ) αλλά έδειχνε κι αυτή κουρασμένη. Όπως και ο Ολυμπιακός, όμως. Κουρασμένος και στο μυαλό, θα προσθέταμε. Η φάση στο 107’ δεν έχει προηγούμενο. Ο Ρομπέρτο έκανε τον … μπακ, κανείς δεν έδιωχνε σωστά την μπάλα με τελευταίο τον Μαζουακού., Αποτέλεσμα να προλάβει ο Ντεφούρ να πασάρει στον Ατσεαμπόνγκ, που από πλάγια θέση, νίκησε με ένα εξαιρετικό τελείωμα τον Ρομπέρτο: 1-1 και οι Βέλγοι αγκάλιαζαν την πρόκριση

Το δεύτερο μέρος της παράτασης ξεκινούσε με τον Ντα Κόστα μέσα στην περιοχή σαν δεύτερο φορ (ο Μιλιβόγεβιτς είχε περάσει σέντερ-μπακ) και μια νέα θαυμάσια απόκρουση του Προτό σε ένα καλό σουτ του Τσόρι. Η Άντερλεχτ, όμως, είχε πάρει αυτό που ήθελε. Και στο 110’ από το λάθος του Ζντιέλαρ, ο Ντεφούρ έβγαλε τον Ατσεαμπόνγκ μόνο του μπροστά από τον Ρομπέρτο για το 2-1. Γκολ και «αντίο Γρανάδα»

Ο MVP της αναμέτρησης

Χωρίς αμφιβολία ο Ατσεαμπόνγκ. O Προτό έκανε τρομερή εμφάνιση, αλλά ο Γκανέζος ήταν ο άνθρωπος που έστειλε την Άντερλεχτ στους «16». Από την αρχή, άλλωστε, του ματς σε αυτόν είχε επικεντρωθεί από το ξεκίνημα του αγώνα η τακτική της Άντερλεχτ…

Μας άρεσε

Ο άγριος ρυθμός που είχε το ματς στο δεύτερο ημίχρονο. Οι Βέλγοι άντεξαν στο Καραϊσκάκη και πήραν μια δίκαιη 100% πρόκριση…

Δεν μας άρεσε

Ο ανεκδιήγητος διαιτητής. Μπροστά στον Βορειοϊρλανδό Χάντερ, οι Έλληνες συνάδελφοί του μοιάζουν … καθηγητές διαιτησίας!

Πηγή:Sport24.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*