Home / Ποδόσφαιρο / «Έσβησε» στα 40 του ο θρύλος του ράγκμπι Τζόνα Λόμου(Είχε χρόνιο πρόβλημα στα νεφρά)

«Έσβησε» στα 40 του ο θρύλος του ράγκμπι Τζόνα Λόμου(Είχε χρόνιο πρόβλημα στα νεφρά)

Ο κόσμος του ράγκμπι θρηνεί. Το πρωί της Τετάρτης ο Τζόνα Λόμου, ο θρύλος του αθλήματος και της Νέας Ζηλανδίας, μέλος της περίφημης «All Blacks», άφησε σε ηλικία 40 ετών την τελευταία πνοή του, νικημένος από το πρόβλημα που αντιμετώπιζε στα νεφρά, το οποίο τον ταλαιπώρησε στα μισά χρόνια της ζωής του. 


Γεννήθηκε στις 12 Μαΐου 1975, στα 18 του έκανε ντεμπούτο με την Εθνική και στα 19 έγινε ο νεότερος παίκτης που φόρεσε τη φανέλα των «All Blacks», την οποία τίμησε για 73 φορές, σκοράροντας 185 πόντους.


Το 1995 διαγνώστηκε με νεφρική ανεπάρκεια, το 2004 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση αλλά το 2011 ο οργανισμός του απέβαλε το μόσχευμα και η κλεψύδρα γύρισε… Εν τω μεταξύ, είχε καταφέρει να γίνει θρύλος στα γήπεδα του ράγκμπι παρά το γεγονός ότι είχε αποσυρθεί δυο φορές μέχρι την οριστική αποχώρησή του το 2007.



Με τη διάγνωση του προβλήματός του, το 1995, αποχώρησε για λίγο, παραμένοντας στα γήπεδα και χτίζοντας μια σπουδαία καριέρα ως το 2003 όταν άρχισε τις αιμοκαθάρσεις. 


Το 2004 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού και επέστρεψε εκ νέου στη δράση το 2005, για να αποσυρθεί οριστικά το 2007. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο οργανισμός του απέβαλε το μόσχευμα γεγονός που σήμανε και την αντίστροφη μέτρηση για το υπόλοιπο της ζωής του.


Το πρωί της Τετάρτης άφησε την τελευταία πνοή του στο Όουκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, βυθίζοντας τη χώρα στο πένθος.


«Ο Τζόνα ήταν θρύλος του παιχνιδιού. Αγαπήθηκε από πολλούς οπαδούς τόσο εδώ όσο και σε όλο τον κόσμο. Δεν έχουμε λόγια να περιγράψουμε τη θλίψη μας. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του», δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας, Στιβ Τιου.





Δείτε μερικά από τα κατορθώματά του:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*