Home / Μπάσκετ / Euroleague / ΤΣΣΚΑ-Εφές: Το deja vu από τη Βιτόρια

ΤΣΣΚΑ-Εφές: Το deja vu από τη Βιτόρια

Η… μοίρα, ο κορωνοϊός και η φετινή τους πορεία στην Ευρωλίγκα τα έφερε έτσι που ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Αναντολού Εφές θα τα πουν ξανά σε Final Four. Οι δύο ομάδες ανοίγουν με τον μεταξύ τους ημιτελικό το… πρόγραμμα στην Κολωνία (19:00, Novasports 1 και sport-fm.gr).

Το συγκεκριμένο ζευγάρι ήταν εκείνο του τελικού, του τελευταίου που έγινε το 2019 στη Βιτόρια, καθώς το 2020 η σεζόν διεκόπη εξαιτίας της πανδημίας. Εκεί, η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη είχε επικρατήσει 91-83 των Τούρκων, ανεβαίνοντας στον θρόνο. Την επόμενη χρονιά, ο Εργκίν Αταμάν κράτησε τον κορμό του, διατήρησε ένα σύνολο εξαιρετικής ποιότητας, αλλά ο κορωνοϊός άφησε εκείνον και τους παίκτες με το… γαμώτο.

Πρόσωπα και καταστάσεις το 2021, στην πλειοψηφία τους είναι σχεδόν ίδια με αυτά του 2019 για την Εφές. Από τον τελικό που έγινε στη χώρα των Βάσκων, η μοναδική αλλαγή στο ρόστερ είναι ο Κρις Σίνγκλετον. Τότε, στη φροντ λάιν οι Τούρκοι είχαν τον Αυστραλό, Μπροκ Μότουμ. Όλοι οι υπόλοιποι είναι στις… θέσεις του και περιμένουν να πάρουν τη ρεβάνς.

Από την άλλη, στην ΤΣΣΚΑ έγιναν αρκετές αλλαγές από τότε. Φυσικά, ο Δημήτρης Ιτούδης είναι ακλόνητος στη θέση του, αλλά από τους ξένους οι μοναδικοί που αγωνίζονται μέχρι σήμερα είναι οι Γουίλ Κλάιμπερν και Ντάνιελ Χάκετ. Παρελθόν αποτελούν οι Νάντο Ντε Κολό, Άλεκ Πίτερς, Σέρχι Ροντρίγκεθ, Κόρι Χίγκινς, Κάιλ Χάινς, Οθέλο Χάντερ, αλλά μέχρι και ο βετεράνος Ρώσος, Αντρέι Βοροντσέβιτς. Στη θέση τους είναι πλέον οι Ίφε Λούντμπεργκ, Ντάρουν Χίλιαρντ, Γιάνις Στρέλνιεκς, Γιοχάνες Φόιγκτμαν, Τόρνικε Σενγκέλια και Μάικλ Έρικ. Τη φετινή χρονιά ξεκίνησε ακόμη ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, αλλά εξαιτίας του σοβαρού του τραυματισμού δεν θα αγωνιστεί, όπως και ο Μάικ Τζέιμς που είναι στο ΝΒΑ, αφού προηγήθηκαν πολλά επεισόδια στο σίριαλ… θρίλερ με τον Έλληνα προπονητή.

Στην κανονική διάρκεια της φετινής Ευρωλίγκας, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας τερμάτισε στη δεύτερη θέση με ρεκόρ 24-10, ενώ η Αναντολού Εφές αντίστοιχα στην τρίτη με 22-12. Αμφότερες είχαν πλεονέκτημα έδρας στα playoffs.

Οι Ρώσοι βρήκαν απέναντί τους μία αποδεκατισμένη –από κορωνοϊό και τραυματισμούς- Φενέρμπαχτσε και την «καθάρισαν» με συνοπτικές διαδικασίες, παίρνοντας με… σκούπα το εισιτήριο για την Κολωνία. Στον αντίποδα, η ομάδα του Αταμάν παρά την εξαιρετική κατάσταση που είχε και ξεκίνησε με 2-0 τη σειρά με τη Ρεάλ, αποδείχθηκε ότι είναι… γήινη. Η «βασίλισσα» κατάφερε να την ισοφαρίσει στη Μαδρίτη, οπότε χρειάστηκε πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι στην Κωνσταντινούπολη, όπου επικρατώντας με το… ζόρικο 88-83, έκλεισε θέση για το δεύτερο συνεχόμενό της Final Four.

Στο μεταξύ, οι συναντήσεις που είχαν οι δύο ομάδες φέτος στην κανονική περίοδο ήταν του… τρελού. Το παιχνίδι του πρώτου γύρου, το οποίο έγινε στη Μόσχα, εξελίχθηκε σε έναν μονόλογο της ΤΣΣΚΑ, καθώς πετυχαίνοντας… μπόσικη την Εφές, την διέλυσε 100-65. Τα δεδομένα ήταν σχεδόν ίδια, αλλά αντίστροφα, στην αναμέτρηση του δεύτερου γύρου, στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν η σειρά της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη να παλέψει με τους εσωτερικούς «δαίμονές» της, με εκείνη του Αταμάν θαρρείς πως ήθελε να την… πληρώσει με το ίδιο νόμισμα, τη συνέτριψε με το δικό της επιβλητικό 100-70!

Όπως είναι φυσικό, ο ημιτελικός τους δεν θα έχει καμία σχέση με τα ματς «βαράτε βιολιτζήδες» της κανονικής περιόδου. Είναι ομάδες υψηλής ποιότητας και με μεγάλο κίνητρο, οπότε περιμένουμε μία «Τιτανομαχία». Ποιος θα είναι στον τελικό; Αυτό, θα το γνωρίζουμε κοντά στις 21:00 ώρα Ελλάδας, το βράδυ της Παρασκευής 28 Μαΐου…

Διαιτητές του πρώτου ημιτελικού θα είναι οι Σάσα Πουκλ (Σλοβενία), Χουάν Κάρλος Γκαρθία (Ισπανία) και Γκίτις Βίλιους (Λιθουανία).

Η στατιστική σύγκριση:

ΤΣΣΚΑ-Εφές: Το deja vu από τη Βιτόρια

Η προϊστορία:

ΤΣΣΚΑ-Εφές: Το deja vu από τη Βιτόρια

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*