Home / Μπάσκετ / Euroleague / Το πνεύμα πρόθυμο, ο Παναθηναϊκός ασθενεί και ο Κάτας δεν έχει… εμβόλιο

Το πνεύμα πρόθυμο, ο Παναθηναϊκός ασθενεί και ο Κάτας δεν έχει… εμβόλιο

Ο Παναθηναϊκός σε αντίθεση με τα περισσότερα φετινά παιχνίδια του αυτή τη φορά έβγαλε πάθος και ένταση. Όμως το πρόβλημά του είναι πολύ μεγαλύτερο απλώς από την έλλειψη σωστής νοοτροπίας, που ορθώς «χρεώθηκε» στον Γιώργο Βόβορα. Η πολύ φορμαρισμένη Φενέρμπαχτσε θαρρείς και βάλθηκε να παρουσιάσει με το «καλησπέρα» στον Όντεντ Κάτας το πρόβλημα που κληρονόμησε σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια, χωρίς εκπτώσεις. Κι όσο ανέκφραστος και ψυχρός συναισθηματικά μοιάζει πάντα ο Ισραηλινός, η… ψυχούλα του ξέρει πόσο γρήγορα αντιλήφθηκε το δυσβάσταχτο βάρος της αποστολής που ανέλαβε.

Στην Πόλη, ο προτελευταίος σε κλεψίματα στην Ευρωλίγκα Παναθηναϊκός με 5,8 είχε 11, ο τελευταίος σε λάθη αντιπάλων υποχρέωσε τους γηπεδούχους σε 18, ενώ κατέβασε 17 ολόκληρα επιθετικά ριμπάουντ. Άρα αποδεδειγμένα η προσπάθεια απέναντι στη Φενέρ υπήρχε, αλλά είτε ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε… με λάθος τρόπο, είτε όσο ιδρώτα κι αν κατέθετε στο παρκέ δεν αρκούσε γιατί υπολειπόταν εμφανώς σε ποιότητα, βάθος, εμπειρία, συνοχή και οργάνωση. Αυτό είναι και το πιο ανησυχητικό στοιχείο για τη συνέχεια, γιατί δεν διορθώνεται δίχως «ενέσεις».

Τα προβλήματα του Παναθηναϊκού, ξεκινώντας από την καλοκαιρινή στελέχωση και την καθοδήγηση από τον πάγκο μέχρι την πνευματική ανετοιμότητα και το έλλειμμα αυτοπεποίθησης, μοιάζουν να έχουν μορφή πανδημίας και ο Όντεντ Κάτας φυσικά δεν έχει το… εμβόλιο. Ο Ισραηλινός τεχνικός μπορεί να μετρά πολλά περισσότερα χιλιόμετρα ως head coach και να δείχνει ικανός εμπνεύσει τους παίκτες του περισσότερο σε σχέση με τον προκάτοχό του, μπορεί να νοικοκυρέψει, να βελτιώσει και να ομορφύνει ως έναν βαθμό το παιχνίδι της ομάδας, αλλά με το υπάρχον ρόστερ όχι αυτός, αλλά ούτε ένα προπονητικό υβρίδιο Πόποβιτς-Ομπράντοβιτς δεν θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά την εικόνα. Και με τους οικονομικούς περιορισμούς που έχει η ΚΑΕ, οι ουσιαστικές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ και μάλιστα Γενάρη μήνα μοιάζουν αδύνατες για να προσφέρουν στο νέο προπονητή τα εργαλεία για να φέρει την αλλαγή.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον Κάτας είναι η φθορά του. Ουδείς σώφρων άνθρωπος ασφαλώς θα του χρεώσει τη συντριβή από τη Φενέρμπαχτσε μετά από μιάμιση μέρα στο τιμόνι, αλλά ποιος λέει ότι στις επόμενες κακές βραδιές (που δεδομένα θα έρθουν στην αρένα με τα θηρία της Ευρωλίγκας) το ανυπόμονο κοινό μιας κατ’ εξακολούθηση προπονητοφάγου διοίκησης, ο Ισραηλινός δεν θα «φορτωθεί» αμαρτίες άλλων; Η αποδόμηση του νέου προπονητή στις εφιαλτικές βραδιές που αναπόφευκτα θα ξανάρθουν είναι η εύκολη λύση, αυτή που ακολούθησε κατ’ επανάληψη ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια και εισπράττει τώρα τα αποτελέσματα. Η υπομονή και η κριτική με ρεαλισμό είναι ο δύσκολος δρόμος που διοίκηση, κόσμος και ΜΜΕ οφείλουν να ακολουθήσουν, διαφορετικά ο Κάτας θα γίνει απλώς ο επόμενος Βόβορας, ο επόμενος Πεδουλάκης, ο επόμενος Ιβάνοβιτς και πάει λέγοντας σε αυτόν τον φαύλο κύκλο των «καμένων» προπονητών.

ΥΓ: Η απουσία σημείου αναφοράς, του ανθρώπου που θα παίρνει τις αποφάσεις και θα κατευθύνει μέσα στο γήπεδο τον Παναθηναϊκό παραμένει η μεγαλύτερη κακοτεχνία του ρόστερ. Σε μια βραδιά που ο Νέντοβιτς χτυπήθηκε ανελέητα σε άμυνα κι επίθεση και με απόντα τον Παπαπέτρου, ο Παναθηναϊκός δεν είχε τον παίκτη που θα βγει μπροστά.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*