Home / Μπάσκετ / Σαράντα λεπτά πιο κοντά στο «ερυθρόλευκο» όνειρο

Σαράντα λεπτά πιο κοντά στο «ερυθρόλευκο» όνειρο

Η άμμος στην κλεψύδρα σχεδόν τελείωσε και ο Ολυμπιακός ρίχνεται σήμερα στην μάχη του πρώτου ημιτελικού του Final Four της Ευρωλίγκας στο Κάουνας. Έχοντας διανύσει μια μαγική μπασκετικά σεζόν και μια σκληρή σειρά πλέι οφ που τους έκανε ακόμα πιο δυνατούς, οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετωπίζουν την σταχτοπούτα Μονακό, με φόντο τον ένατο τελικό στην ιστορία τους στην διοργάνωση. Μια ομάδα που όπως ολόσωστα είπε ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν θα θεωρηθεί αποτυχημένη όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα. Μια ομάδα που δικαιωματικά όμως ονειρεύεται πως μπορεί να επιβεβαιώσει τον τίτλο της.

Γράφει από το Κάουνας, ο Νίκος Ζέρβας



Αυτόν που γράφει πάνω πως παίζει το καλύτερο μπάσκετ απ’ όλους τους φιναλίστ που ταξίδεψαν στην Λιθουανία. Σύμφωνοι, δεν χαρίζει αυτό την επιτυχία στα Final Four, όμως αν μην τι άλλο είναι ένα δυνατό καύσιμο. Μετά την περυσινή εμπειρία στο Βελιγράδι, άπαντες είναι σοφότεροι και γνωρίζουν καλύτερα τα κατατόπια. Αυτός είναι πολύτιμος σύμμαχος αρχικά για τον ημιτελικό, που μοιάζει και είναι πιο δύσκολος γρίφος λόγω του στυλ παιχνιδιού της Μονακό. Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που παίζει την καλύτερη άμυνα, όμως απέναντι στην αθλητικότητα και την σκληράδα της, δεν τα έχει καταφέρει φέτος. Είναι όμως άλλα τα παιχνίδια της κανονικής περιόδου και άλλα του Final Four. Όσο άπειροι ήταν οι περισσότεροι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα πέρυσι, τόσο… μυρωδιά από τέτοια διοργάνωση δεν έχουν οι Μονεγάσκοι.

Αγωνιστικά, αυτά που πρέπει να κάνει η ελληνική ομάδα είναι πολλά. Αλλά θα πρέπει να συνοδεύονται από αποφασιστικότητα, συγκέντρωση και δύναμη. Η άμυνα πάνω στα τρία γκαρντ, Τζέιμς, Λόιντ και Οκόμπο θα παίξει μεγάλο ρόλο, όπως και το να παίξει ο Ολυμπιακός με το… μυαλό τους. Να τους αναγκάσει να βγουν εκτός λογικής και να πάρουν εξεζητημένες προσπάθειες. Η Μονακό κάνει μόλις 10,6 λάθη μέσο όρο φέτος και θα ήταν ένα πρώτο βήμα αυτός ο αριθμός να είναι απόψε μεγαλύτερος. Παράλληλα, ο έλεγχος του ριμπάουντ, η φθορά του επιρρεπή σε φάουλ, Χολ και η φθορά του αργού Μοτιεγιούνας, θα δώσει προβάδισμα στην μάχη της φροντ λάιν. Οι Βεζένκοβ και Σλούκας δεν θα πρέπει να… μασήσουν από το μπασκετικό ξύλο του Μπράουν και για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουν βοήθειες.

Γουόκαπ και Παπανικολάου με την άμυνά τους πρέπει να περάσουν… χειροπέδες στα αντίπαλα γκαρντ, αλλά και στον επικίνδυνο Ντιάλο, ενώ ο ΜακΚίσικ θα έχει κομβικό ρόλο σε επίθεση και δημιουργία. Ιδιαίτερα αν τα καταφέρει στο δεύτερο κομμάτι, αυτόματα θα έχει κάνει την διαφορά. Από εκεί και έπειτα, όσο περισσότερα πάρει ο Ολυμπιακός από τον Κάναν (σ.σ. ίσως αλλάξει την ροή όλου του Final Four αν βάλει τα σουτ), αλλά και τους Λαρεντζάκη και Πίτερς, τόσο το καλύτερο. Ασφαλώς και οι «ερυθρόλευκοι» θα εμπιστευτούν το μπάσκετ που τους έφερε μέχρι εδώ, όμως αν η εξαιρετική περίοδος του Σλούκα συνεχιστεί, οι πιθανότητες να επιστρέψουν στον τελικό για πρώτη φορά μετά το 2017 πολλαπλασιάζονται.

Σαράντα λεπτά πιο κοντά στο «ερυθρόλευκο» όνειρο

Ο Ολυμπιακός υπερτερεί εκτός από την εμπειρία και στον πάγκο, καθώς ο Γιώργος Μπαρτζώκας (σ.σ. πιο άνετος από ποτέ, έχει προσφέρει την εξωαγωνισιτκή στιγμή- φωτογραφία του Final Four με την σέλφι Που έβγαλε με τον κόσμο), έχει περπατήσει σε πολλά Final Four σε σχέση με τον πρωτάρη, Σάσα Ομπράντοβιτς. Στην θεωρία λοιπόν, καλείται να κάνει αυτό που ξέρει, να δείξει ότι το θέλει περισσότερο και να κάνει μία ακόμα υπέρβαση, μέχρι την επόμενη που θα είναι και η τελειωτική. Αν για μια ακόμα φορά το υπέροχο άθλημα που λέγεται μπάσκετ αποδειχθεί δίκαιο, ο Πρίγκιπας στο Κάουνας θα έχει στο πέτο της φανέλας των δαφνοστεφανομένο έφηβο. Στο χέρι του είναι…

Υ.Γ. Η παρουσία του κόσμου και ο τρόπος (δυο-τρία αεροπλάνα, λεωφορεία, πολλά έξοδα για καταλύματα) που έχουν καταφέρει να φτάσουν αρκετοί Έλληνες στο Κάουνας, είναι εκτός λογικής. Αλλά αποδεικνύουν το δέσιμο και την αγάπη του για αυτή την ομάδα.

Υ.Γ.2: Ο Σάσα Βεζένκοβ δεν γινόταν να μην είναι πολυτιμότερος παίκτης της Ευρωλίγκας. Πολύ όμορφη η ιδέα για την βράβευσή του, εξαιρετική και η δήλωσή του πως μετράει περισσότερο γι’ αυτόν το τρόπαιο. Υπέροχη η οικογένειά του και παράδειγμα προς μίμηση όλη η πορεία του από την απόρριψη της Μπαρτσελόνα, τις σκέψεις να αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό πριν την έλευση Μπαρτζώκα και η εκτόξευσή του. Φαινόμενο, όπως σωστά τον χαρακτήρισε ο Άλεκ Πίτερς στον αέρα του bwinΣΠΟΡ Fm 94,6.

Υ.Γ.3: Γιώργος Μπαρτζώκας. Κάτι παραπάνω από ένας απλός προπονητής για τον Ολυμπιακό.

Σαράντα λεπτά πιο κοντά στο «ερυθρόλευκο» όνειρο


Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*