Home / Μπάσκετ / Ολυμπιακός που θέλει… ρύθμιση

Ολυμπιακός που θέλει… ρύθμιση

Αν ο κάποιος θέλει να βρει ένα παιχνίδι μπάσκετ-ορόσημο της διάψευσης των αριθμών και των εκτιμήσεων, δεν έχει παρά να κρατήσει στο αρχείο του το Ολυμπιακός-Ερυθρός Αστέρας της 22ης Δεκεμβρίου. Απέναντι σε μία ομάδα που σκόραρε μέχρι και πριν το τζάμπολ 73,6 πόντους μέσο όρο, η λογική έλεγε πως αν ο νικητής κριθεί πάνω από τους 80-85 δεν θα μπορούσε παρά να μιλάει… ελληνικά. Ας συμφωνήσουμε όμως πως κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό ή υπάρχουν και εξαιρέσεις, και οι σέρβοι είναι ικανοί να νικήσουν και στους 90.

Εκεί που… τρελαίνεσαι, είναι όταν βλέπεις πως η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ηττήθηκε μέσα στο σπίτι της, έχοντας 26 ασίστ για μόλις 7 λάθη και ο αντίπαλος υπέπεσε σε 16 σφάλματα και μοίρασε τρεις λιγότερες τελικές πάσες. Η πρώτη εύκολη και εύστοχη ανάγνωση, είναι πως ο Ολυμπιακός για ένα ακόμα παιχνίδι φέτος, δείχνει να έχει χάσει το βασικό συστατικό ή αν πιο σωστά τον καλύτερο σύμμαχο της επιτυχίας του τα τελευταία χρόνια, που είναι η άμυνα. Και δεν την… πατάει για πρώτη φορά, καθώς είναι πολλές οι βραδιές που παίζει με την νοοτροπία, είμαστε τόσο καλοί επιθετικά που θα βάλουμε έναν πόντο παραπάνω. Οι αριθμοί και πάλι διαψεύδουν την πράξη, καθώς οι νταμπλούχοι Ελλάδας έχουν την καλύτερη επίθεση της Ευρωλίγκας, αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται στο κύριο ζητούμενο, που είναι η συγκομιδή.

Το ρεκόρ έπεσε πλέον στο 9-6 και μετά από αρκετές εβδομάδες ο Ολυμπιακός είναι εκτός τετράδας, με πρόγραμμα-βουνό να ακολουθεί και αγωνιστικά θέματα που έφτασαν τα τέλη του 2022 και ζητούν λύσεις. Ασφαλώς και με δεκαεννέα αγώνες να απομένουν δεν ήρθε καμία καταστροφή, όμως δεδομένα θα πρέπει να αναθεωρηθούν κάποιες καταστάσεις και να χαμηλώσει αρκετά ο υπέρμετρος ενθουσιασμός. Πράγματα, όπως έχουν πει όλοι οι προπονητές, η ομάδα παίζει στα καλά της διαστήματα ίσως το πιο όμορφο μπάσκετ μέχρι τώρα, όμως είναι φανερό πως κάτι λείπει και κάτι φταίει. Με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σταθερότητα και να έχουν καταγραφεί ήδη αρκετές «κακές» ήττες. Και όχι τόσο εκτός προγράμματος, διότι ο Ερυθρός Αστέρας συμπλήρωσε επτά νίκες στα οκτώ τελευταία παιχνίδια και ερχόταν με… φόρα.

Στο μεσοδιάστημα, απέκτησε και τον Καμπάτσο, την ώρα που ο Ολυμπιακός επηρεάστηκε φανερά από την απώλεια της νίκης στην Λυών από το +21, αλλά και από την –ουσιαστικά απουσία- του Φαλ λόγω ίωσης. Ο Γάλλος σέντερ προσπάθησε να βοηθήσει στο τρίτο δεκάλεπτο, αλλά είχε έλλειψη ενέργειας, με αποτέλεσμα η ρακέτα να δεχθεί πολλαπλά πλήγματα από την ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Την ίδια ώρα στην επίθεση, μόνο ο Μπλακ μπήκε στα… παπούτσια του, καθώς ο Μπόλομποϊ ήταν τραγικός και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ασφαλώς και δεν έφταιξε μόνο η ανετοιμότητα του Φαλ, καθώς για ένα ακόμα ματς, ο Ολυμπιακός απώλεσε σε λιγότερο από τρία αγωνιστικά λεπτά διαφορές +12 και +8 πόντους στα τέλη του δεύτερου και τρίτου δεκαλέπτου αντίστοιχα.

Με υπερβολική επιμονή στα σουτ τριών πόντων (33 έναντι 35 διπόντων), με τον Αστέρα να παίζει με μοναδικό σέντερ τον Μίτροβιτς (ελλείψει Μάρτιν και Κούζμιτς). Αλλά και πολλούς πρωταγωνιστές σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που τους έψαχνε με το… κιάλι. Πλην του εντυπωσιακού στο δεύτερο μέρος Βιλντόζα, ο Πετρούσεφ ήταν κρυφός MVP, ενώ πολύτιμες βοήθειες πρόσφεραν και οι Ντόμπριτς, Νέντοβιτς και Λαζάρεβιτς. Ο τελευταίας σταμάτησε τον Βεζένκοβ στο δεύτερο ημίχρονο, και από την στιγμή που Γουόκαπ, Κάναν και Πίτερς ήταν εκτός παραγωγικής εξίσωσης, οι λύσεις του Ολυμπιακού ήταν μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. Υπάρχουν όμως και άλλοι αριθμοί, αλλά και γεγονότα που δίνουν την εξήγηση της ήττας.

Ο Ολυμπιακός την ώρα που έχει «σφίξει» την άμυνά του και δείχνει ικανός να «γυρίσει» το παιχνίδι, δεν παίρνει ένα ξεκάθαρο φάουλ πάνω στον Λαρεντζάκη για τρεις βολές, ένα ακόμα στον ίδιο παίκτη μετά από άστοχο σουτ των φιλοξενούμενων που ήταν άλλες δύο και ο Βιλντόζα πάνω σε καθαρή άμυνα από Βεζένκοβ, Μπλακ και Παπανικολάου, παίρνει δώρο δύο βολές. Ασφαλώς και αν όλα αυτά είχαν καταλογιστεί σωστά από τους διαιτητές θα μπορούσαμε να μιλάμε για άλλο αποτέλεσμα, όμως δεν ήταν αυτό το μοναδικό πρόβλημα. Οι «ερυθρόλευκοι» μετά από τάιμ άουτ είχαν κακό σουτ νίκης από τον Σλούκα, χωρίς να γίνει κάτι από αυτά που είχαν σχεδιαστεί, ενώ ίσως με τους Βιλντόζα, Μίτροβιτς και Μάρκοβιτς στα 4 φάουλ, ίσως να ήταν πιο εύστοχη επιλογή να επιχειρήσει ένα δίποντο για να στείλει το παιχνίδι στην παράταση.

Αντί επιλόγου, πάμε και στους αριθμούς που έκαναν την διαφορά. Ο Ερυθρός Αστέρας του 52% στα δίποντα φέτος, σούταρε με το ασύλληπτο 74% στο ΣΕΦ και με το πολύ καλό για εκτός έδρας 45% στα τρίποντα. Τα κλεψίματα ήταν 10-4 υπέρ του Ολυμπιακού, όμως οι πόντοι από αιφνιδιασμό (οι προϋποθέσεις δημιουργούνται μετά από κλέψιμο), ήταν 12-9 υπέρ του Αστέρα. Τα 15 επιθετικά ριμπάουντ του Ολυμπιακού του έδωσαν μόλις 13 πόντους, ενώ το… σοκαριστικό, είναι ότι οι φιλοξενούμενοι βρήκαν ισάριθμους από τα μόλις 7 λάθη των «ερυθρόλευκων». Τα εκμεταλλεύτηκαν με λίγα λόγια όλα. Τέσσερις περισσότερους πήραν οι γηπεδούχοι από τα παραπάνω από διπλάσια σφάλματα που έκαναν οι αντίπαλοί τους και κάπως έτσι ήρθε η ήττα.

Μετά τις δύο συνεχόμενες ήττες, το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ αποκτά πλέον ακόμα μεγαλύτερη σημασία για τον Ολυμπιακό, που έχασε την ευκαιρία να πάει με ρεκόρ 11-4 και χωρίς ιδιαίτερη πίεση στο τελευταίο παιχνίδι του μαγικού για αυτόν 2022. Μένει να δούμε αν θα… ρυθμιστεί σωστά μέσα σε μία εβδομάδα για να το κλείσει με ανάλογο τρόπο, ή αν θα βυθιστεί στην αμφιβολία και θα δυσκολέψει, ακόμα περισσότερο, το έργο που ήταν στο χέρι του να είχε εντελώς διαφορετική πλοκή…

Υ.Γ.: Είναι ξεκάθαρο πρόβλημα ο σούτινγκ γκαρντ που έχεις πάρει για βασικός να μην τελειώνει στην πεντάδα κανένα παιχνίδι, ακόμα και στα ελάχιστα που ήταν καλός και να τελειώνει ο Δεκέμβριος. Η απόδοση, η διαχείριση, ο τρόπος παιχνιδιού, και εν τέλει η προσφορά του Κάναν είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί άμεσα, για την συνολική πορεία της ομάδας. Χωρίς να είναι το μοναδικό πρόβλημα του rotation…

Υ.Γ.2: Καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη σε όλους.


Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*