Home / Άλλα Σπόρ / Μοναδικός χρυσός Ολυμπιονίκης 110 χρόνια μετά τον θρίαμβό του ο Τζιμ Θορπ

Μοναδικός χρυσός Ολυμπιονίκης 110 χρόνια μετά τον θρίαμβό του ο Τζιμ Θορπ

Ως ο μοναδικός χρυσός Ολυμπιονίκης σε πένταθλο και δέκαθλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 «ανακηρύχθηκε» σήμερα από τη ΔΟΕ ο Τζιμ Θορπ.

Ο Αμερικανός είχε θριαμβεύσει στους αγώνες της Στοκχόλμης, ωστόσο είχαν αφαιρεθεί τα μετάλλια του λόγω της συμμετοχής του σε ημιεπαγγελματικό πρωτάθλημα αμερικάνικου ποδοσφαίρου. Εκείνη την εποχή επιτρεπόταν η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες μόνο σε ερασιτέχνες αθλητές, με τον Θορπ να «τιμωρείται» για αμοιβή 2 δολαρίων ανά αγώνα που εισέπραξε από την ομάδα του κολλεγίου του.

Τότε είχε κληθεί σε απολογία από τη ΔΟΕ και δήλωσε πως δεν γνώριζε τον κανονισμό, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να κρατήσει τα μετάλλιά του.

Ο Θορπ έφυγε από τη ζωή το 1953 σε ηλικία 53 ετών και η ΔΟΕ αποκατέστησε μερικώς την αδικία το 1982. Δεν του επέστρεψε τα χρυσά μετάλλια, αλλά τον έχρισε συμπρωταθλητή με τον Σουηδό Ούγκο Βιεσλάντερ στο δέκαθλο και τον Νορβηγό, Φέρντιναντ Μπίε στο πένταθλο.

Σήμερα αποκαταστάθηκε και η τελευταία αδικία, αφού ο Τζιμ Θορπ αναγνωρίστηκε μοναδικός νικητής των δύο αγωνισμάτων, επιβεβαιώνοντας από αποτελεί έναν από τους κορυφαίους αθλητές που έχουν θριαμβεύσει στη διοργάνωση.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*