Home / Μπάσκετ / Ελλάδα / Λιόλιος: «Όποια ομάδα έχει χρέη και ban δεν παίζει στο πρωτάθλημα»

Λιόλιος: «Όποια ομάδα έχει χρέη και ban δεν παίζει στο πρωτάθλημα»

Αποφασισμένος να εφαρμοσθούν όλα όσα αναφέρουν οι κανονισμοί της FIBA για την συμμετοχή των ομάδων στην Basket League εμφανίστηκε ο Βαγγέλης Λιόλιος σε δηλώσεις που έκανε στο πλαίσιο της παρουσίας του στα γραφεία της ΕΣΚΑ-Η.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ ξεκαθάρισε ότι όσες ομάδες έχουν χρέη ή ban δεν θα πάρουν άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα, ενώ επεσήμανε ότι θα γίνει χρήση wild card.

«Στην πρόσφατη ΓΣ της Ομοσπονδίας, συμμετείχαν το 55% των σωματείων κάτι πρωτόγνωρο. Ψηφίστηκε αλλαγή καταστατικού με 99,6%. Και όλες οι αλλαγές, που ήταν τεράστιες, ψηφίστηκαν με πάνω από 96%. Το Ελληνικό μπάσκετ είναι σύσσωμο και θέλει αλλαγές, οι οποίες θα είναι ραγδαίες και άμεσα. Στην αδειοδότηση θα εφαρμοστεί ο κανονισμός.

Έως τώρα δεν μπορούσα να εφαρμόσω τίποτα. Από τον Ιούνιο και μετά θα εφαρμοστεί πλήρως ο κανονισμός της FIBA. Δεν με ενδιαφέρει τι θα γίνει. Ούτε καν BAN. Όποιος δεν έχει τακτοποιήσει τα οικονομικά του, όπως έχει ψηφιστεί για τον ΕΣΑΚΕ, δεν θα συμμετάσχει. Θα πάμε σε wild card με άλλες ομάδες, που είναι καλές.

Η εντολή που έχω πάρει από τα σωματεία είναι να μην κάνω ούτε χιλιοστό πίσω. Όποιος θέλει να κάνει πίσω από τους άλλους, ας κάνει. Εγώ σαν Ομοσπονδία δεν θα κάνω. Η Ομοσπονδία είναι εγγυητής αυτής της διαδικασίας, δεν θα υπάρχει ούτε μία ώρα παράταση σε τίποτα. Ότι λέει ο νόμος και ο κανονισμός θα εφαρμοστεί στους πάντες.

Η Ελλάδα νόμους έχει, εφαρμογή δεν έχει. Δεν θα αφήσω ούτε ένα παραθυράκι. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε σωστή λειτουργία. Δηλαδή πώς μπορεί κάποιος να έχει ΒΑΝ και να κάνει μεταγραφές; Είμαι υπέρ της εξυγίανσης. Πολλές φορές για να ζήσει το κορμί σου πρέπει να κόψεις ένα μέλος, αν έχει σαπίσει. Όμως δεν γίνεται αλλιώς. Οι αποφάσεις θα είναι κάθετες, θα έχουν κόστος για το καλό του μπάσκετ».

Σε ερώτηση για ενδεχόμενες αντιδράσεις ο Βαγγέλης Λιόλιος ήταν κατηγορηματικός λέγοντας:

«Η θέση που έχω στην Ομοσπονδία είναι και πολιτική, αλλά εγώ δεν είμαι πολιτικός. Ξέρω ότι θα υπάρξει αντίδραση, αλλά οι ομάδες με τα μεγάλα brand πρέπει να δώσουν το σωστό παράδειγμα».

Τέλος ξεκάθαρος ήταν ο Βαγγέλης Λιόλιος και στην ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο το επαγγελματικό μπάσκετ να «πάει» στην ΕΟΚ λέγοντας: «Δεν είναι δική μου πρόθεση, ούτε υπάρχει δυνατότητα. Το ξεκαθαρίζω γιατί ακούγονται πολλά».

Ακόμη μεταξύ άλλων ο κ. Λιόλιος είπε:

-Πλέον θα ισχύουν τα διπλά δελτία Πανελληνίως. Οι ομάδες που είναι σε Basket League και Α2 Εθνική θα μπορούν να διαθέτουν αθλητές, σε παρακάτω κατηγορίες, από 18 έως 22 ετών και σε δεύτερη ομάδα, με επιλογή που θα γίνει πριν από την έναρξη των πρωταθλημάτων. Όμως αυτοί οι αθλητές δεν θα επιτρέπεται να αγωνίζομαι πάνω από το 50% των παιχνιδιών στις ομάδες της Basket League και Α2 Εθνικής, στις οποίες ανήκουν.

-Το καθεστώς με τις θυγατρικές ομάδες, με την ΕΣΚΑ-Η να είναι πρωτοπόρος Ένωση, θα εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα. Οι ομάδες αυτές θα μπορούν να ανέβουν κατηγορίες. Βέβαια θα υπάρχει ένας αυστηρός περιορισμός. Δεν επιτρέπεται σε καμία από τις θυγατρικές ομάδες να έχουν στο δυναμικό τους αθλητή πάνω των 22 χρόνων.

-Η διαιτησία είναι ένα κομμάτι, του οποίου η πρώτη εικόνα είναι καλή. Του χρόνου οι αλλαγές θα είναι πιο έντονες.

-Του χρόνου θα κάνουμε φάιναλ-8 στο Κύπελλο με φιλάθλους όλων των ομάδων σε τέσσερις ημέρες. Δεν είναι εύκολο, αποτελεί μεγάλο στοίχημα.

-Θα γίνεται Πανελλήνιο πρωτάθλημα U21, για να έχουν τα παιδιά που ολοκληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στο Εφηβικό το δικό τους χώρο. Σε αυτό το πρωτάθλημα θα μπορούν να συμμετέχουν μικτές ομάδες με σύμπραξη σωματείων. Από μία περιφέρεια λοιπόν θα μπορούν δύο-τρεις ομάδες να συγκροτήσουν μία ομάδα.

-Θα επιβραβεύουμε ομάδες που έχουν έντονη δράση στα αναπτυξιακά. Για παράδειγμα εάν συμμετέχει σε Εθνική κατηγορία με ρόστερ κάτω των 21 χρονών η Ομοσπονδία θα τις πριμοδοτεί, ενδέχεται να καλύπτει και όλες τις μετακινήσεις τους.

-Δεχόμαστε τους 6 ξένους+6 αλλαγές του ΕΣΑΚΕ. Όμως το παράβολο για τους 6 πρώτους θα είναι μικρό, αλλά για παράδειγμα στην 5η και στην 6η αλλαγή το παράβολο θα είναι πολύ μεγάλο.

Τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται θα πηγαίνουν σε δυο κατευθύνσεις. Το 80% περίπου στο αναπτυξιακό και στις ανάλογες δράσεις και το 20% θα επιστρέφεται στη Basket League στις ομάδες που θα έχουν κάνει αλλαγές ξένων ή τέλος πάντων θα έχουν κάνει τις λιγότερες αλλαγές.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*