Home / Άλλα Σπόρ / Η Ρωσία απέφυγε τον «ολικό» αποκλεισμό από το «Ρίο 2016»

Η Ρωσία απέφυγε τον «ολικό» αποκλεισμό από το «Ρίο 2016»

Για το σκάνδαλο ντόπινγκ

Αθήνα
Παρά τα ενοχοποιητικά στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η ανεξάρτητη έρευνα – έκθεση του WADA για το σκάνδαλο ντόπινγκ στη Ρωσία, η ΔΟΕ αποφάσισε να μην επιβάλει ολικό αποκλεισμό της χώρας από το «Ρίο 2016».

Το πρωί της Κυριακής, η Εκτελεστική Επιτροπή κλήθηκε να λάβει την πιο βαριά ποινή στην Ιστορία των 120 χρόνων της διοργάνωσης με αποβολή ολόκληρης της ρωσικής ολυμπιακής αποστολής (387 αθλητές), αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Κάντο όπως η… IAAF

Συγκεκριμένα, η ΔΟΕ στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποήθηκε στη Λωζάνη έκρινε πως δεν πρέπει να τιμωρήσει συνολικά τη χώρα, καθώς είναι προφανές πως μεταξύ των «ντοπέ» αθλητών, υπάρχουν και εκείνοι που δεν έχουν κάνει χρήση αναβολικών.

Έτσι, οι «αθάνατοι» ουσιαστικά πέταξαν το «μπαλάκι» στις Παγκόσμιες Ομοσπονδίες ανά άθλημα, οι οποίες θα πρέπει να εξετάσουν ποιοι αθλητές δικαιούνται συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ποιοι όχι. Όπως συνέβη δηλαδή και στην περίπτωση της IAAF (Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου), η οποία ήδη απέκλεισε τους 68 Ρώσους αθλητές του στίβου.

Βασικό κριτήριο «αθωότητας» για τους αθλητές είναι να μην έχουν «πιαστεί» ντοπέ ποτέ μέχρι σήμερα με βάση αδιάψευστα αποδεικτικά στοιχεία από προηγούμενους ελέγχους ντόπινγκ.

Η επιρροή του Μπαχ

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή ήταν και η εξ αρχής γνώμη του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες είχε εκφράσει ανοιχτά τους προβληματισμούς του σχετικά με μια συνολική τιμωρία, καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει πως θίγονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκατοντάδων άλλων «καθαρών» αθλητών της Ρωσίας.

Θυμίζουμε πως πριν από λίγες ημέρες, αποκαλύφθηκε ότι η ρωσική κυβέρνηση όχι μόνο γνώριζε για το σκάνδαλο ντόπινγκ στη χώρα, αλλά πως επρόκειτο για ένα δικό της (!) πρότζεκτ που πριμοδοτήθηκε με κρατικές χορηγίες.

Οι Βρετανοί έβλεπαν… αποκλεισμό

Ωστόσο, αρκετές ώρες πριν από την απόφαση της ΔΟΕ, υπήρξε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», όπου αναφερόταν σε πρωινή τηλεφωνική διάσκεψη μεταξύ των «αθανάτων» προκειμένου να οριστικοποιήσουν την τιμωρία της Ρωσίας.

Μάλιστα, η εφημερίδα φιλοξενούσε και δηλώσεις αξιωματούχου της ΔΟΕ, ο οποίος δεν κατονομαζόταν στο ρεπορτάζ:

«Η ΔΟΕ θέλει να αποκλείσει τη Ρωσία γιατί ουσιαστικά μιλάμε για μια επίθεση στο σύνολο του αθλητισμού. Η ποινή θα είναι παραδειγματική, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει συνολική αποβολή από το Ρίο».

Επιμέλεια: Σπύρος Κόλλιας

Newsroom ΔΟΛ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*