Home / Stories / ΑΕΚ-Ολυμπιακός 4-4: Ο καλύτερος τελικός όλων των εποχών!

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 4-4: Ο καλύτερος τελικός όλων των εποχών!

«Κόψτε το και μοιράστε το στα δύο». Φράση που, όσο κι αν δεν την εννοούσαν ίσως αρκετοί από τους φίλους των δύο ομάδων, ακουγόταν όλο και περισσότερο καθώς έφταναν προς την ολοκλήρωσή τους τα 150 -και πλέον- λεπτά δράσης στον ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ!

Στις 2 Μαΐου 2009 η, τυπικά γηπεδούχος, ΑΕΚ υποδέχτηκε στο ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό. Την ίδια ώρα η Μπαρτσελόνα σόκαρε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη περνώντας με το ιστορικό 6-2 από το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» επί της Ρεάλ Μαδρίτης. Κι όμως η ελληνική προσοχή -θέλοντας και μη- θα στρεφόταν γρήγορα εξολοκλήρου στον μεγάλο τελικό του «Σπύρος Λούης»: Οκτώ γκολ, τέσσερα για κάθε ομάδα, διαρκής εναλλαγή συναισθημάτων, 3-3 η κανονική διάρκεια, 4-4 στην παράταση, δύο αποβολές για τους «ερυθρόλευκους» στο έξτρα ημίωρο, 34 εκτελέσεις στη διαδικασία των πέναλτι, 14-15 (18-19 συνολικά) τελικό σκορ υπέρ των φιλοξενούμενων και εντέλει η κούπα στον Πειραιά!

Με τον Ολυμπιακό να αναδεικνύεται για δεύτερη σερί σεζόν νταμπλούχος Ελλάδος και τους Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και Παρασκευά Άντζα -οι οποίοι παραλίγο να αποβούν μοιραίοι για την ομάδα τους αστοχώντας στη διαδικασία των πέναλτι- να ολοκληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την τεράστια καριέρα τους.

Επεισόδια πριν τη σέντρα


Κλασική παράγραφος σε αρχή σχετικού αφιερωτικού κειμένου για ελληνικό τελικό. Προφανώς, ούτε σε εκείνον του 2009 έλειψε η όρεξη από πλευράς των οργανωμένων των δύο πλευρών να μεταφέρουν στην απέναντι πλευρά τις απαραίτητες… ευχές πριν την έναρξη της αναμέτρησης. Κι αν στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχε κάποιο εναέριο σημείο συνάντησης (βλ. την αερογέρυφα στο Πανθεσσαλικό Στάδιο το 2017), οι «εκπρόσωποι» των δύο εξεδρών βρήκαν τη λύση υπογείως, στην τάφρο του ΟΑΚΑ.

Παρόλα αυτά, τα κακώς κείμενα έλαβαν κάποια στιγμή τέλος, οι οπαδοί επέστρεψαν στις θέσεις τους (η κάθε ομάδα είχε προμηθευτεί από 23.400 εισιτήρια) και οι εικόνες που δημιουργήθηκαν αποτελούν «μαχαίρι» στην καρδιά για τους νοσταλγούς των τελικών με γεμάτα στάδια. Όλα ήταν έτοιμα για τη σέντρα στον τελικό, τον οποίο θα διηύθυνε ο Τάσος Κάκος (ο πρώτος στην καριέρα του).

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 4-4: Ο καλύτερος τελικός όλων των εποχών!

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 4-4: Ο καλύτερος τελικός όλων των εποχών!

Εκρηκτικό «κιτρινόμαυρο» ξεκίνημα


Λίγο τα εφτά χρόνια χωρίς τίτλο, λίγο και η ανάγκη «εκδίκησης» για το χαμένο πρωτάθλημα της σεζόν 2007/08 με την περίφημη υπόθεση «Βάλνερ», η ΑΕΚ μπήκε απόλυτα συγκεντρωμένη και αποφασισμένη για την κούπα. Κάτι που μετουσιώθηκε σε ένα ονειρικό προβάδισμα δύο τερμάτων (2-0) μόλις στο 8′.

Τις μέρες πριν το παιχνίδι το «ζευγάρι» Ίσμαελ ΜπλάνκοΛουτσιάνο Γκαλέτι, των δύο πρώτων σκόρερ (με 14 γκολ) της Super League εκείνης τη σεζόν, συγκέντρωνε πάνω του τα περισσότερα φώτα. Ο Αργεντινός στράικερ της ομάδας του Ντούσαν Μπάγεβιτς πήρε γρήγορα «κεφάλι» σε αυτήν την άτυπη κόντρα. Αρχικά, εκμεταλλευόμενος στο 4′ τόσο τη γλυκιά σέντρα του Ρέφικ Τζιμπούρ, όσο και την εκτεθειμένη θέση του (ήταν οφσάιντ), ανοίγοντας με κεφαλιά το σκορ και εν συνεχεία τέσσερα λεπτά αργότερα με δυνατό αριστερό σουτ.

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 4-4: Ο καλύτερος τελικός όλων των εποχών!

Ο ρυθμός έπεσε, τα αίματα άναψαν


Η ΑΕΚ άρχισε να «χτίζει» πάνω στο υπέρ της προβάδισμα. Με τους Νάτσο Σκόκο και Γκουστάβο Μαντούκα να προσφέρουν πολύτιμες βοήθειες στα ακραία μπακ (ως αριστερό έπαιξε ο Ζεράλδο Άλβες!), οι, τακτικά άριστοι, «κιτρινόμαυροι» μπλόκαραν τα ατού των μουδιασμένων αντίπαλών τους, οι οποίοι απειλούσαν κυρίως μέσω στατικών φάσεων μέχρι και το φινάλε του πρώτου μέρους.

Κι αν ο ξέφρενος ρυθμός των πρώτων λεπτών σιγά-σιγά ατονούσε, ήρθε η αψιμαχία των Σωτήρη Κυργιάκου και Αβραάμ Παπαδόπουλου στο 34′ να δυναμιτίσει το κλίμα. Ο κεντρικός αμυντικός του «δικεφάλου», ο οποίος νωρίτερα είχε και ένα διόλου τρυφερό αισθαντανέ με τον Ντιόγκο, απηύθυνε ορισμένα «γαλλικά» στον αντίστοιχο των Πειραιωτών, που έδειξε να γνωρίζει τη… γλώσσα ζητώντας του τον λόγο σε αυτή. Με τους συμπαίκτες των δύο ποδοσφαιριστών και την κίτρινη κάρτα του Τάσου Κάκου (εν συνεχεία έμελλε να αποβεί μοιραία για τον Παπαδόπουλο) να έρχονται να παίξουν πυροσβεστικό ρόλο.

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 4-4: Ο καλύτερος τελικός όλων των εποχών!

Κίνηση… Ματ (με) Ντάρμπισιρ


Με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου ο Ερνέστο Βαλβέρδε έριξε στον αγωνιστικό χώρο τον Ματ Ντάρμπισιρ αντί του Χρήστου Πατσατζόγλου. Μια κίνηση που του βγήκε στο άψε-σβήσε, με τον Άγγλο επιθετικό να μειώνει στο 47′ σε 2-1 με κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής. Ένα γρήγορο γκολ που έβαλε εκ νέου στο παιχνίδι τον Ολυμπιακό και το οποίο προκάλεσε τη μικρή διακοπή της αναμέτρησης λόγω των καπνογόνων από την πλευρά της «ερυθρόλευκης» κερκίδας.

Μάλιστα, ο Ντάρμπισιρ ήταν εκείνος, που «κέρδισε» άθελά του την αναγκαστική αλλαγή του Κυργιάκου πέντε λεπτά αργότερα. Μαζί με τον Γιώργο Αλεξόπουλο πέρασε στον αγώνα και ο Τζόρτζεβιτς, σημειώνοντας την συμμετοχή του σε τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος (πέντε κατακτήσεις).

Η υπεροχή, πλέον, των Πειραιωτών -οι οποίοι είχαν και την ψυχολογία με το μέρος τους- έναντι της ΑΕΚ ήταν εμφανής. Κι αν ο Ντάρμπισιρ δεν μπόρεσε να διπλασιάσει και αυτός (προς το παρόν) τα προσωπικά του τέρματα στο 64′ χάνοντας ανεπανάληπτη ευκαιρία από πλεονεκτική θέση, ήρθε ο Ντουντού στο 70′, προκειμένου να φέρει το ματς στα ίσα (2-2). Ο Φερνάντο Μπελούτσι εκτέλεσε το φάουλ, ο Σεμπάστιαν Σάχα προέβη σε ασταθές διώξιμο, για να βρεθεί μέσα στην αναμπουμπούλα ο χαφ του Ολυμπιακού στέλνοντας με κοντινή προβολή την μπάλα στα δίχτυα.

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 4-4: Ο καλύτερος τελικός όλων των εποχών!

«Τρελό» τελευταίο εφτάλεπτο


Ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας ενός αγώνα σημαίνει σχεδόν αυτόματα και ανεφοδιασμός «καυσίμων» για τους τηλεθεατές. Όσοι εξ αυτών βιάστηκαν να πεταχτούν στο πλησιέστερο περίπτερο/κάβα, μπορεί (μάλλον) να είδαν ολόκληρη την παράταση, αλλά λογικά θα ξαφνιάστηκαν από τα δύο γκολ που είχαν προστεθεί ως αριθμοί στο «πινακάκι» του σκορ.

Στο 90′ ο Νάτσο Σκόκο πραγματοποίησε κλασικό αργεντίνικο σόλο και με πλασέ έγραψε το 3-2 για την ΑΕΚ, μέρος των οπαδών της οποίας εισέβαλαν στο ταρτάν του γηπέδου. Ωστόσο, το «Σήκωσέ το… » από πλευράς των φίλων της «Ένωσης» και οι έξαλλοι πανηγυρισμοί του μπαταρισμένου Κυργιάκου (αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη, για να ακολουθήσει μικρό επεισόδιο κατά το πέρασμά του από τα επίσημα) διεκόπησαν… βάναυσα, για εκείνους, στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων από το «buzzer beater» του Ντάρμπισιρ. Βαθύ γέμισμα του Βασίλη Τοροσίδη, πρώτη κεφαλιά του Ντιόγκο, δεύτερη από τον Άγγλο φορ και το ματς στην παράταση!

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 4-4: Ο καλύτερος τελικός όλων των εποχών!

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 4-4: Ο καλύτερος τελικός όλων των εποχών!

Γκολ αμφότεροι στην παράταση και με εννιά παίκτες για 15′ οι «ερυθρόλευκοι»


Τα… ωραία συνεχίστηκαν και στο έξτρα ημίωρο. Στο 102′ ο Γκαλέτι έδωσε -για πρώτη φορά στην αναμέτρηση- προβάδισμα στον Ολυμπιακό με διαγώνιο σουτ. Το γκολ του συνοδεύτηκε με βγάλσιμο της εμφάνισής του. Με τον Αργεντινό πλάγιο χαφ, όμως, να αγνοεί (όπως ισχυρίστηκε) ότι είχε δει νωρίτερα (68′) την κίτρινη κάρτα, με αποτέλεσμα να πάρει την άγουσα προς τα αποδυτήρια. Σε αυτά τον ακολούθησε, ύστερα από πέντε λεπτά και ο Αβραάμ, ο οποίος μπήκε εκ νέου στο μπλοκάκι του Κάκου, μετά από αντικανονικό κόψιμο στον Παντελή Καφέ.

Η αριθμητική υπεροχή της ΑΕΚ στάθηκε αμείλικτη για τους τυπικά φιλοξενούμενους, οι οποίοι είδαν τον Σκόκο να παραβιάζει την εστία τους στο 107′. Η μπάλα έφυγε από το αριστερό πόδι του Αργεντινού άσου, ο Νικοπολίδης -και άλλοι 50.000 φίλαθλοι στο ΟΑΚΑ- πίστεψαν ότι προορίζεται για κάποιον «κιτρινόμαυρο», αλλά εκείνη κατέληξε στα δίχτυα. Με την κούραση εμφανή, τα συστήματα να έχουν πάει περίπατο εδώ και ώρα, η «Ένωση» προσπάθησε να αποφύγει τη διαδικασία των πέναλτι. Μάταια…

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 4-4: Ο καλύτερος τελικός όλων των εποχών!

(χειραψία μεταξύ των προέδρων των δύο ομάδων, Σωκράτη Κόκκαλη και Νίκου Θανόπουλου)

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 4-4: Ο καλύτερος τελικός όλων των εποχών!

(στο ΟΑΚΑ και ο Δημήτρης Μελισσανίδης, το όνομα του οποίου έπαιζε έντονα στο «κιτρινόμαυρο» ρεπορτάζ για την επόμενη μέρα στα διοικητικά της ΑΕΚ)

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 4-4: Ο καλύτερος τελικός όλων των εποχών!

(καθώς και ο τότε Ομοσπονδιακός τεχνικός, Ότο Ρεχάγκελ)

Για… σβήσιμο μισή ωρίτσα πέναλτι


Χαρακτηριστικό της εξάντλησης των ψυχικών αποθεμάτων των οπαδών των δύο ομάδων ήταν ότι τόσο στα δύο τελευταία τέρματα, όσο και στη «ρώσικη ρουλέτα», τα ντεσιμπέλ των επευφημιών για τα γκολ όλο και έπεφταν. Και δεν χρειάστηκαν και σε λίγες περιπτώσεις. Συνολικά 34 πέναλτι εκτελέστηκαν. Μαϊστόροβιτς, Γεωργέας και Πελετιέρι οι μοιραίοι από πλευράς «Ένωσης». Με τους Τζόρτζεβιτς και Άντζα να δέχονται τα «στοπ» του Σάχα, αλλά τον Αντώνη Νικοπολίδη να τους λυτρώνει: Ο πολύπειρος Έλληνας τερματοφύλακας ευστόχησε στο τελευταίο χτύπημα, έδειξε το πίσω μέρος της φανέλας του στους φίλους της ΑΕΚ και χάρισε το δεύτερο σερί νταμπλ στον Ολυμπιακό.

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 4-4: Ο καλύτερος τελικός όλων των εποχών!

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 4-4: Ο καλύτερος τελικός όλων των εποχών!

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 4-4: Ο καλύτερος τελικός όλων των εποχών!

Τα highlights του τελικού:



Ολόκληρη η αναμέτρηση:



Η διαδικασία των πέναλτι:



1-0: Καφές

1-1: Όσκαρ

2-1: Μπλάνκο

2-2: Ντουντού

3-2: Σκόκο

3-3: Ντιόγκο

4-3: Εντίνιο

4-4: Ντομί

4-4: Δοκάρι από τον Μαϊστόροβιτς

4-4: Απόκρουση του Σάχα στο πέναλτι του Τζόρτζεβιτς

5-4: Ενσαλίβα

5-5: Τοροσίδης

6-5: Σάχα

6-6: Μπελούτσι

7-6: Πελετιέρι

7-7: Νικοπολίδης

7-7: «Στοπ» του Νικοπολίδη στον Γεωργέα

7-7: «Όχι» του Σάχα στον Άντζα

8-7: Καφές

8-8: Όσκαρ

9-8: Μπλάνκο

9-9: Ντουντού

10-9: Σκόκο

10-10: Ντιόγκο

11-10: Εντίνιο

11-11: Ντομί

12-11: Μαϊστόροβιτς

12-12: Τζόρτζεβιτς

13-12: Ενσαλίβα

13-13: Τοροσίδης

14-13: Σάχα

14-14: Μπελούτσι

14-14: Απόκρουση του Νικοπολίδη στο πέναλτι του Πελετιέρι

14-15: Νικοπολίδης

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Σάχα – Γεωργέας, Μαϊστόροβιτς, Κυργιάκος (62′ λ. τρ. Αλεξόπουλος), Άλβες – Σκόκο, Ενσαλίβα, Καφές, Μαντούκα (68′ Πελετιέρι) – Τζιμπούρ (77′ Εντίνιο), Μπλάνκο.

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Νικοπολίδης – Τοροσίδης, Άντζας, Παπαδόπουλος, Ντομί – Πατσατζόγλου (46′ Ντάρμπισιρ, 97′ λ. τρ. Όσκαρ), Ντουντού – Γκαλέτι, Μπελούτσι, Λέτο (62′ Τζόρτζεβιτς), Ντιόγκο.

Visit source site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*