Home / Μπάσκετ / NBA / Φόρος τιμής στον μπασκετμπολίστα των διακοσίων κυβικών

Φόρος τιμής στον μπασκετμπολίστα των διακοσίων κυβικών

Μπορεί κάποιος να ζυγίζει παραπάνω απο διακόσια κιλά και να παίζει μπάσκετ με σχετικά μεγάλη άνεση ; Κι όμως γίνεται .Το όνομα αυτού είναι Troy Jackson. Ένας άνθρωπος που απέδειξε οτι εαν υπάρχει ταλέντο και καλή καρδιά, όλα τα άλλα περισεύουν. Αυτή είναι η ιστορία του :

Ο Troy Jackson γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1973. Απο αρκετά νεαρή ηλικία έδειξε να έχει ένα ταλέντο στο μπάσκετ παρότι ζύγιζε 227 ολόκληρα κιλά. Αφού έπαιξε για λίγο καιρό στην ομάδα του λυκείου δεν μπόρεσε να μην τραβήξει το βλέμμα του Bill Hughley, προπονητή κολεγιακής ομάδας στην Αλαμπάμα. Έτσι και έγινε. Μετακομίζοντας εκεί κατάφερε να τιμηθεί με όλες τις διακρίσεις που υπήρχαν μέχρι που το γνωστό πανεπιστήμιο του  Louisville του προσέφερε υποτροφία,  με την απαίτηση όμως να χάσει βάρος. Ο Jackson δεν είχε κανένα πρόβλημα και μετά απο αυστηρή δίαιτα κατάφερε να πέσει στα 165 κιλά. Έμεινε στο Louisville για δυο χρόνια (απο το 1996 μέχρι το 1998), αγωνιζόμενος σε μόλις 20 παιχνίδια έχοντας ρόλο αναπληρωματικού. Η αναγνώριση προς το πρόσωπο του ήρθε αργότερα…

Το 2002 έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο όταν μπήκε στην  AND1 Mixtape Tour, ομάδα streetball που ταξίδευε απο πόλη σε πόλη προκαλώντας τις τοπικές ομάδες. Μέσω των εμφανίσεων του κέρδισε το παρατσούκλι ”Escalade” απο το αυτοκίνητο, λόγω της σωματοδομής του.

Ο ίδιος αναφερόμενος στον κόσμο είχε δηλώσει ”Οι άνθρωποι αναρωτιούνται πως έπαιζα όντας 200-συν κιλά. Αλλά εμένα μου φαινόταν φυσικό”.

Ο  Escalade Jackson είχε το σώμα του Shaquille O’neal αλλά πάσαρε σαν τον Allen Iverson όπως λεγόταν τότε. Είχε καταφέρει επίσης να μπει στο Sports illustrated εκείνης της εποχής, με το γνωστό περιοδικό να αναφέρεται προς το όνομα του ως ”θρύλο του streetball”.

green

Άφησε την τελευταία του πνοή το Φεβρουάριο του 2011 σε ηλικία 38 χρονών λόγω υπερτασικής καρδιοπάθειας.

 

Αθανασούλης Κωνσταντίνος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*